Publicitat
Publicitat

SALUT

Pla de xoc a Barcelona per contenir el brot d'una infecció venèria

L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha activat un pla de xoc en centres d'atenció primària i hospitals per frenar el brot de limfogranuloma veneri, una infecció de transmissió sexual de la qual s'ha registrat un increment notable de casos en els últims mesos. A Barcelona, durant el 2011 se'n van comptabilitzar 72, una xifra sensiblement superior a la vintena de pacients tractats durant el 2010. Preocupades per aquest auge -des del 2007 fins ara s'havia produït un degoteig de 146 casos d'una infecció que havia estat testimonial des de la dècada dels 80-, les institucions sanitàries han intensificat els missatges de prevenció. El col·lectiu més afectat és l'homosexual i en la majoria dels casos són portadors del VIH. Els experts consultats detallen que el fet de patir una malaltia fa que es produeixi una relaxació en les mesures de protecció. I són precisament les pràctiques sexuals sense preservatiu les que han facilitat la propagació del brot de linfogranuloma, que l'ASPB intenta contenir. Portaveus de l'agència detallen a l'ARA que s'ha iniciat un control de contactes dels pacients atesos per detectar nous infectats.

A Barcelona hi ha uns 15.000 portadors del VIH i només a una setantena se'ls ha diagnosticat limfogranuloma en l'últim any. Des de l'ASPB especifiquen que la concentració de casos a l'estiu -l'increment més nombrós es va registrar durant el tercer trimestre del 2011- reforça la tesi d'una relació directa amb l'augment de les trobades sexuals concertades en xarxes socials, també lligades a l'arribada de turistes. En altres capitals europees ha crescut la incidència de la infecció. A Londres, el recompte de casos l'últim curs s'elevava a mig miler.

El limfogranuloma és una infecció venèria que pot provocar inflamacions i aparició de bonys en els òrgans sexuals, així com vòmits i afectacions en el sistema nerviós, que suposen una pèrdua de qualitat de vida del pacient. Amb un tractament adequat, les molèsties desapareixen en tres setmanes.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de