EXCLUSIÓ SOCIAL
Societat 06/09/2012

Pla pioner contra la pobresa infantil

Si només s'ajuda el nen que neix en un família pobra, probablement no se'n sortirà: el focus s'ha de posar en la família. Amb aquesta premissa, Càritas engega un pla pioner per combatre la pobresa hereditària.

Lara Bonilla
2 min
El projecte Paidós de Càritas donarà ajuda integral a les famílies, des d'hàbits d'higiene fins a assessorament en alimentació.

BARCELONA.Un 35% de les persones ateses per Càritas durant l'any passat eren nens en risc d'exclusió social. La taxa de pobresa infantil és del 23%, mentre que entre els fills dels immigrants ja és del 50%. En molts casos es tracta de pobresa heretada dels pares i que marcarà el futur d'aquests nens. Per acabar, precisament, amb aquest cercle viciós, Càritas Diocesana de Barcelona ha posat en marxa un projecte pioner a Europa per atendre les necessitats integrals de famílies en risc d'exclusió social amb fills menors de 6 anys.

La idea és educar els pares per evitar que els nens que neixen en famílies pobres s'acabin convertint també en adults pobres. Assessoraran els pares en les tasques domèstiques, en la higiene, en la salut i en l'alimentació dels seus fills i els ajudaran a adquirir rols parentals, com ara estar amb els fills mentre fan els deures. Però com que l'ajuda que es prestarà és integral, també formaran els pares per trobar feina i pis o per solucionar problemes familiars o conflictes amb fills més grans. "La millora de les famílies no és possible si no es treballa amb tots els seus membres", va explicar la coordinadora del projecte i directora del servei de mediació d'habitatge de Càritas, Carme Trilla.

Per fer-ho, el projecte compta amb quatre equipaments -un a l'Hospitalet de Llobregat, un a Sant Adrià de Besòs i dos a Barcelona- on s'atendran durant quatre anys unes 200 famílies amb fills menors de sis anys. Als centres, que estan organitzats com si fossin pisos amb cuina, lavabo i habitacions, hi treballaran sis persones entre psicòlegs, educadors i treballadors socials, que atendran les necessitats específiques de cada família. En la majoria de casos, són "fills de famílies desestructurades, nivell sociocultural baix, amb molts problemes socials i falta d'autonomia", segons va explicar el director de Càritas a Barcelona, Jordi Roglà.

El projecte compta amb un pressupost anual de 800.000 euros. "Es tracta de trencar el cicle de transmissió intergeneracional de la pobresa infantil i prevenir els factors de cronificació", va dir Trilla, que va afegir que si les quatre proves pilot funcionen, el projecte entrarà a formar part de la cartera de serveis socials de la Generalitat.

El projecte neix després de constatar que la pobresa infantil no només s'ha cronificat, sinó que va en augment, i calia "fer un pas endavant", va reconèixer Trilla. Als centres hi haurà famílies amb diferents necessitats perquè la idea és que també puguin "enriquir-se" i col·laborar entre elles, va explicar Carme Trilla, que va dir que "no es descarta" donar, si cal, ajudes econòmiques a aquestes famílies. El pla compta amb la col·laboració dels tres ajuntaments on s'ubiquen els centres i sis entitats socials.

stats