La Plataforma en Defensa de l'Ebre commemora divuit anys de "resistència" i lluita antitransvasament

El col·lectiu està pendent de la resolució del Tribunal Suprem i dels informes europeus 

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha donat el tret de sortida als actes commemoratius dels divuit anys de vida del col·lectiu amb diverses activitats durant tot el cap de setmana. La XVIII Piraguada ha aplegat unes 200 persones que han recorregut dotze quilòmetres entre Xerta, Aldover i Tortosa.

"Els divuit anys han sigut un 'tour' de resistència, perquè pocs moviments socials aguanten tant de temps i de manera tan viva", ha afirmat Matilde Font, una de les portaveus de la PDE. I ha avisat que continuaran "tot el temps que calgui per aconseguir el nostre objectiu, que és que el riu baixi amb prou cabal, amb prou sediments i amb una aigua en bones condicions per mantenir el Delta i les Terres de l'Ebre".

Per ara, la plataforma no es planteja mobilitzacions, però no en descarta un cop el Tribunal Suprem resolgui els recursos pendents o la Unió Europea publiqui uns informes sobre els cabals del riu.

Tres generacions en defensa de l’Ebre

Els participants de la divuitena Piraguada en Defensa de l'Ebre van sortir de Xerta diumenge al matí i van recórrer dotze quilòmetres pel riu, passant per Aldover, on es van aturar a esmorzar, fins a arribar a Tortosa. Just al marge dret del riu, davant del mural de la lluita antitransvasament, repintat dissabte, el col·lectiu va alçar la veu, una vegada més, per cridar que "Lo riu és vida".

Segons els organitzadors, la Piraguada va mantenir el nombre de participants –uns 200–, tot i el canvi de dates, atès que es va haver d'ajornar a la primavera pel cabal excessiu del tram final del riu. De fet, un dels portaveus de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Joan Antoni Panisello, va explicar que cada vegada són més els joves que hi participen i va fer una crida al recanvi generacional. "No estem cansats, tenim salut, però hi ha d'haver un relleu si es vol continuar. Només calen ganes, passió, sentiment i sentit d'identitat per un territori", va dir Panisello.

La Piraguada ha estat una de les activitats que a partir d'aquest cap de setmana i fins al mes de març es faran per commemorar la majoria d'edat de la PDE. "Aquest moviment va ser molt transversal a nivell de pobles, de societat, realment va aglutinar i crear un sentiment d'orgull, i va transformar molt la societat ebrenca, més del que la gent es pensa", va dir Mireia Palos, una de les organitzadores de la Piraguada. I va recordar que la plataforma va ser "model d'exemple" per a altres entitats. Cal recordar que la primera assemblea convocada pel moviment social es va produir el 15 de setembre de l'any 2000. En aquell context es començava a fer visible l'amenaça del Pla Hidrològic Nacional promogut pel govern del Partit Popular.

Segons Matilde Font, la "història continua i ho celebrem contents de veure que som necessaris", i és que el moviment, diu, continua actiu per seguir defensant possibles obres o transvasaments del cabal del riu Ebre.

"El Suprem té molta feina, està atabalat últimament amb totes les qüestions que hi ha a Catalunya", va dir la portaveu, en referència al retard dels processos judicials. I va afegir que "la Unió Europea ja ha fet un parell de preinformes en què avisa el govern central que el delta de l'Ebre és un dels punts flacs de tota la política hidràulica de l'estat espanyol".