Societat 13/07/2016

Europa renya Espanya per l’Ebre

El Parlament de Brussel·les rebutja el pla de conca del riu i demana a la Comissió que el retiri

Esther Herrera
3 min
Manolo Tomàs guia els sis eurodiputats que el 8 de febrer van visitar les Terres de l'Ebre

Brussel·lesClatellada de Brussel·les al segon Pla Hidrològic de l’Ebre. La comissió de peticions del Parlament Europeu va demanar ahir que es retiri, després que s’aprovés per àmplia majoria l’informe que va fer la delegació d’eurodiputats que va visitar el Delta al febrer. A més, es demana a la Comissió Europea que també rebutgi el pla i tingui en compte les vulneracions de la legislació comunitària que fa l’Estat.

L’informe, amb 22 vots a favor i 9 en contra, exigeix que Espanya compleixi les normes europees, especialment la directiva marc de l’aigua i la que regula els plans de conca. El document, de caràcter consultiu, es remetrà la setmana que ve a l’executiu comunitari, que està elaborant també una anàlisi que farà pública a l’octubre. En cas que Espanya segueixi vulnerant la normativa comunitària, se li podria obrir un procediment d’infracció a principis de l’any que ve.

Així ho va explicar Pál Csáky, president de la delegació d’eurodiputats que va visitar l’Ebre i el Tajo. “Durant la nostra visita a Espanya vam poder comprovar que la gestió de l’aigua i la seva escassetat és un problema creixent al país -va assegurar-. El que pretén la comissió de peticions amb aquest informe és contribuir a una solució, tot i que les mesures concretes per millorar la situació han de ser adoptades per les autoritats regionals i nacionals d’Espanya”. Csáky, que és membre del Partit Popular Europeu, va subratllar que havia fet la seva tasca de manera “objectiva”. A més, va felicitar-se pel resultat de la votació, perquè considera que és una “victòria per als peticionaris i la societat”.

Negociació intensa

El procés per votar l’informe va ser una negociació molt ajustada. Els eurodiputats catalans d’ERC, CDC, ICV, el PSC i l’exmembre d’Unió Francesc Gambús van introduir una esmena per subratllar que el govern espanyol no havia fet res per canviar un pla que afecta l’ecosistema de l’Ebre i tampoc reconeix les “deficiències identificades per la Comissió Europea el març del 2015”. La votació de l’esmena, però, va ser una mica més ajustada, amb 19 vots a favor i 12 en contra, aquests últims provinents dels grups dels populars i dels liberals (ALDE). Els liberals, de fet, no van deixar votar Ramon Tremosa -l’únic representant de CDC a l’Eurocambra-, però sí els representants de C’s i UPyD. Tremosa va lamentar l’actuació del seu grup i va apuntar que el nou Partit Demòcrata Català s’hauria de “replantejar” la seva permanència a ALDE, perquè no s’hi sent “a gust”.

D’altra banda, la majoria d’eurodiputats van rebutjar l’esmena presentada pels populars que excloïa les crítiques a la gestió del govern espanyol en referència als cabals ecològics. Rosa Estaràs (PP) va lamentar el resultat, i va assegurar que el seu partit és l’únic que realment “ha defensat l’interès general de tots els espanyols”.

El president de la delegació que va visitar l’Ebre va admetre que “ningú està content al 100%”, però va defensar el “compromís” per tirar endavant l’informe. El primer document presentat al juny exigia que el govern espanyol canviés “completament” el model de gestió dels recursos hídrics, amb prioritat als requisits mediambientals davant els socioeconòmics. Finalment s’ha optat per demanar que es compleixin les directives marc de l’aigua i la dels plans hidrològics de conca, en un acord teixit entre socialistes, populars i liberals.

La portaveu de Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Susana Abella, va mostrar la seva satisfacció davant la decisió, però va afegir que seguiran treballant fins que no es retiri del tot el nou pla. Per això la PDE iniciarà una nova queixa davant l’executiu comunitari, igual què el 2014, en què es recordi la mala gestió de l’Estat. Abella va criticar especialment la presència de 50 nous embassaments que reduiran encara més l’aportació de sediments al Delta.

Brussel·les manté obertes les denúncies contra el Castor

El comitè de peticions de l’Eurocambra també va decidir ahir mantenir obertes les reclamacions presentades per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia sobre el projecte del magatzem de gas Castor. “Estem molt satisfets perquè les nostres peticions no es tanquen”, va celebrar la portaveu de la plataforma, Cristina Reverter, que va considerar que es tracta d’“ajudes d’estat encobertes”.

stats