Societat 13/01/2012

La Plataforma per la Llengua avisa els sindicats dels Mossos que la seva protesta "recorda la dictadura"

L'entitat anuncia que es queixarà als sindicats policials pel fet que hagin escollit aquest tipus de protesta, que "instrumentalitza" la llengua

2 min

La decisió dels sindicats dels Mossos d'Esquadra d'adoptar el castellà com a llengua preferent per adreçar-se als ciutadans com a mesura de protesta contra les retallades és "deplorable", segons la Plataforma per la Llengua. L'entitat ha emès un comunicat que adverteix que "cal separar les reivindicacions laborals dels sindicats que representen alguns dels agents del cos de policia dels Mossos d'Esquadra –sobre les quals la Plataforma per la Llengua no hi té res a dir– de les reivindicacions lingüístiques".

Per la plataforma, aquesta "instrumentalització de la llengua" és el tipus d'actituds que demostra una "vocació política" dels sindicats implicats que "no té res a veure amb les seves reivindicacions laborals".

"La llengua catalana és factor de cohesió social, i el que fan aquests mossos d'esquadra amb aquesta posició és deslegitimar el cos i la seva vocació de servei", afegeix el text. A més, els avisa que amb aquesta actitud "generen antipaties entre la ciutadania" i els recorda que "en un país democràtic, la policia ha de defensar els drets dels ciutadans, no pas atacar-los".

Aquesta protesta "col·loca els ciutadans catalanoparlants en una situació d'indefensió totalment inacceptable. La policia ha de ser respectuosa i conscient amb el país i els ciutadans. Encara és present en la memòria col·lectiva que a l'època de la dictadura franquista la policia reprimia en castellà i perseguia el català. La postura dels sindicats implicats recorda els temps de la dictadura", afegeix la plataforma.

Per aquesta raó, l'entitat demana als secretaris generals de la UGT i de CCOO que es desmarquin d'aquesta actitud presa per les seves seccions vinculades als Mossos. També anuncia que es posarà en contacte "amb els representats sindicals dels Mossos d'Esquadra que estan realitzant aquesta protesta per fer-los arribar el malestar de la ciutadania".

stats