Societat 07/11/2013

La Plataforma en defensa de les Terres del Sénia acusa el govern espanyol d'ocultar i dilatar la decisió sobre el Castor

El moviment social, que ha demanat un pronunciament unitari del Parlament a favor del desmantellament, es mobilitzarà aquest diumenge al voltant de la planta terrestre

Acn
2 min

AlcanarLa Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha acusat el govern espanyol d'ocultar i dilatar el debat científic sobre la seguretat del projecte Castor. Per aquest motiu, li han exigit que reveli quins científics elaboren l'informe a més d'instar-lo a fixar un calendari sobre la decisió del seu tancament. Amb l'objectiu de traslladar aquests missatges, el moviment social contra el Castor es tornarà a mobilitzar aquest diumenge amb una cadena humana que envoltarà la planta terrestre de Vinaròs (Baix Maestrat). L'entitat ha demanat a tots els grups polítics del Parlament un pronunciament unitari pel tancament, desmantellament del projecte i restauració de la zona.

"S'està produint una maniobra de dilació. Temem que busquen allargar el tema perquè els ciutadans s'oblidin dels terratrèmols, que no es produeixen perquè s'ha aturat l'activitat", ha indicat el president de l'entitat, Joan Ferrando, després d'exigir al ministeri d'Indústria que faci públics els noms dels científics que elaboren els informes tècnics sobre els quals s'ha de basar la decisió de la continuïtat o el tancament del magatzem de gas submarí després dels més de 600 sismes que ha ocasionat a la costa de l'Ebre i el Maestrat.

Denúncia a la fiscalia

La batalla legal continua oberta també als despatxos judicials i de l'administració. L'entitat està ultimant la denúncia que preveu presentar davant la fiscalia de Castelló i Tarragona durant la setmana vinent, segons ha apuntat la portaveu Cristina Reverter.

"La seguretat no existeix. Preparem una petició a les institucions estatals per exigir que el Ministeri compleixi la seva paraula. A banda de depurar responsabilitats, si no hi ha un informe que tècnic que n'avali la seguretat, que es tanqui i es desmantelli", addueix Reverter, que fa una llista dels informes que havien alertat del risc sismològic que suposaria tornar a posar en marxa la planta.

Pla de desmantellament

La manca de seguretat no és l'únic argument que s'incorporarà a la denúncia davant la fiscalia. El moviment social continua insistint en els dubtes legals en la tramitació d'un projecte que no va preveure cap "pla de desmantellament", tal com li havia exigit al mateixa Plataforma.

Un altre dels grans interrogants és l'aspecte econòmic i la possibilitat que l'erari públic hagi d'indemnitzar Escal UGS amb uns 1.700 milions d'euros si s'acaba tancant el Castor, malgrat que es demostrin negligències en la construcció i posada en marxa del projecte. La Plataforma exigirà al Tribunal de Comptes que encarregui una auditoria "externa i independent", davant les suspicàcies que desperta l'estudi que elaboren les mateixes autoritats estatals i després que el cost s'hagi disparat des dels 700 milions inicials.

Reverter ha recordat que l'any 2010 la Plataforma ja va presentar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem que posava en qüestió l'article 14 del Reial Decret de 2008 que, precisament, reconeixia la responsabilitat econòmica de l'Estat en el cas que Castor no tirés endavant, fins i tot si s'acabava demostrant negligència o dol. "No pot ser d'aplicació perquè contravé l'interès general. Però llavors no ens van fer cas", ha lamentat Reverter.

stats