Societat 27/03/2019

Polèmica per la placa en memòria de la repressió davant la comissaria de Via Laietana

Un sindicat policial en demana la retirada i la mesura genera confrontació política

Ara
2 min
Instal·lació de la placa en memòria de la repressió a Via Laietana

BarcelonaEl Sindicat Unificat de la Policia (SUP) ha demanat avui la retirada de la placa sobre la repressió durant el franquisme instal·lada ahir per l'Ajuntament de Barcelona davant la comissaria de Via Laietana. Els agents consideren que la mesura els estigmatitza i denuncien l'"abandonament institucional" i els "atacs" a la Policia Nacional a Catalunya.

En un comunicat, aquest sindicat majoritari de la Policia Nacional denuncia que l'Ajuntament de Barcelona s'hagi sumat als "atacs llançats" per l'independentisme català contra el cos amb la instal·lació d'aquesta placa, que suposa un "atemptat contra la convivència".

La polèmica va començar ahir quan l'Ajuntament de Barcelona va instal·lar la placa informativa sobre la repressió i en memòria de les víctimes, que assenyala l'edifici de la Prefectura de la Policia, al número 43 de la Via Laietana, com l'"espai més emblemàtic de la repressió política de la ciutat".

Confrontació política

La col·locació de la placa també ha generat confrontació política entre Barcelona en Comú i Ciutadans. Carina Mejías, líder del grup de Ciutadans a l'Ajuntament, va tuitejar ahir que era una mesura "ofensiva" per al cos policial.

Arran d'aquesta declaració, els tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens van decidir respondre-li defensant la placa com a "proposta de convertir la comissaria en un espai de memòria antirepressiva" i dient a Mejías que entenien que li "costi criticar el franquisme", i que hauria de demanar "disculpes als centenars de veïns que van ser brutalment torturats en aquella comissaria".

Diverses entitats han impulsat una campanya de recollida de firmes perquè l'edifici passi a mans de la Generalitat o l'Ajuntament de Barcelona per convertir-se en un centre dedicat a la memòria sobre la tortura durant el franquisme.

stats