TRIBUNALS
Societat 17/07/2012

La Policia Nacional irromp a la seu dels Mossos

Un jutge va irrompre ahir a la seu central dels Mossos d'Esquadra amb la Policia Nacional. Buscava les cintes originals d'unes escoltes del cas Macedònia, en què hi ha policies de diversos cossos imputats.

Laura Díaz-roig
2 min
Joaquín Aguirre, magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, a la seu dels Mossos.

BARCELONA."Una imatge xocant i al mateix temps complexa". Així va descriure ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, l'entrada de la Policia Nacional al complex central dels Mossos d'Esquadra a Sabadell. Després de les 11 del matí, una comitiva judicial encapçalada pel titular del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, el jutge Joaquín Aguirre, va irrompre a les dependències dels Mossos per buscar i gravar els originals d'unes escoltes telefòniques a narcotraficants que, segons el jutge, se li podrien haver amagat.

L'escorcoll, que tenia una finalitat molt concreta, s'emmarca dins de la investigació de l'anomenat cas Macedònia, que investiga relacions i suborns entre policies, confidents policials i narcotraficants, i on hi ha una vintena de policies de diferents cossos imputats. En una providència, el jutge va detallar que havia estat necessària l'entrada al complex policial per poder comparar les gravacions originals d'uns suposats narcotraficants que estaven sent investigats amb les còpies que li van lliurar els Mossos. L'àrea central de mitjans tècnics de la policia catalana va entregar uns DVD amb aquestes gravacions a Aguirre, que contenien aquestes escoltes, fetes per la unitat adscrita -que pertany a la divisió d'investigació criminal- per investigar un cas de tràfic de drogues que finalment va esquitxar policies de diferents cossos.

"Fortes ratllades"

Segons el magistrat -que investiga minuciosament la policia catalana en el cas Macedònia-, aquests DVD contenien "errors procedents de fortes ratllades, perfectament perceptibles a simple vista". Per aquest motiu, Aguirre va accedir ahir a les instal·lacions dels Mossos d'Esquadra, acompanyat dels agents de la divisió econòmica i tècnica de la Policia Nacional (SITEL), per fer una còpia en un disc dur en la seva presència i obtenir "una mostra indubtable i sense errors". Aguirre va estar a la seu de Mossos durant cinc hores -fins a pocs minuts abans de les quatre de la tarda- i va abandonar el complex policial acompanyat de quatre persones més per la porta del darrere. Segons un informe pericial encarregat pel sindicat Manos Limpias, que exerceix d'acusació particular en aquest cas, en els DVD que els Mossos van facilitar al jutge s'ometien diversos arxius d'àudio i de transcripció, i alguns no eren idèntics a l'original.

La confiança de Felip Puig

El conseller d'Interior, Felip Puig, va mostrar ahir "plena confiança" en la feina i professionalitat dels Mossos d'Esquadra i va manifestar el seu respecte a la justícia, tot i que espera que la investigació del cas Macedònia, que va començar fa més d'un any i mig, "acabi tan aviat com es pugui". "Des del punt de vista simbòlic, l'entrada de la justícia amb agents de la Policia Nacional a les dependències centrals dels Mossos d'Esquadra és una imatge xocant i al mateix temps complexa", va argumentar el conseller minuts després de l'actuació policial en una entrevista a l'emissora Punto Radio. El conseller d'Interior va voler destacar la feina exitosa de la Comissaria d'Investigació Criminal i va reiterar la col·laboració dels Mossos "perquè tot quedi clar i no hi hagi cap dubte".

stats