SOCIETAT

La Policia espanyola destina més de la meitat dels nous agents a Catalunya

El director general, Ignacio Cosidó, diu que els 231 nous policies demostren "la voluntat ferma de romandre a Catalunya"

La Policia Nacional espanyola ha destinat a Catalunya més de la meitat dels agents de l'última promoció. Així, dels 418 agents que van jurar el càrrec el mes de juny passat, 231 han acabat destinats a Catalunya, cosa que suposa el 55% del total. El director general de la Policia, Ignacio Cosidó, ha dit que la xifra demostra "la voluntat ferma de romandre a Catalunya", que el govern espanyol té com a "prioritat" la seguretat de Catalunya i que la policia espanyola té la "vocació de ser una de les institucions vertebradores" de l'Estat.

Dels 231 agents, un 27% són dones, 62 en total, i 187 aniran destinats a les comarques de Barcelona. D'aquests, 118 aniran a les dependències de Barcelona i 25 a l'aeroport del Prat. Girona tindrà 23 nous agents, la majoria en punts fronterers, Tarragona, 16, i Lleida, cinc, tots a la Seu d'Urgell. La gran proporció d'agents destinats a Catalunya es justifica pel dèficit històric de personal.

Focus jihadista

En el seu discurs, Cosidó ha volgut evidenciar l'aposta del govern espanyol per Catalunya en matèria de seguretat, sobretot pel que fa a crim organitzat, estrangeria i terrorisme islamista, principals competències de la policia estatal a Catalunya. Segons Cosidó, en els últims cinc anys gairebé la meitat de les detencions per terrorisme jihadista de tot l'Estat s'han fet a Catalunya, i actualment hi ha més de 20 operacions obertes per aquest motiu a Catalunya.

Pel que fa a crim organitzat, en el primer semestre d'aquest any s'han desarticulat 31 grups organitzats, davant dels 27 del 2012, i s'han detingut 344 persones; s'han interceptat més de 400 quilos de cocaïna, cinc cops més que en la primera meitat del 2012, i 1.500 quilos d'haixix, un 23% més. S'han fet 432 extradicions de delinqüents requerits per autoritats estrangeres. El CNP calcula que hi ha unes 100 bandes organitzades a Catalunya.

Per últim, s'han desarticulat 17 xarxes d'immigració il·legal, amb 1.200 detinguts i 1.300 immigrants irregulars. El director general ha volgut remarcar la voluntat de cooperació policial, i ha dit que en els últims sis mesos s'han iniciat vuit operacions conjuntes, sis de les quals amb els Mossos d'Esquadra, contra bandes de lladres.

Visualització del CNP a Catalunya

Per la seva banda, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha remarcat el compromís de la policia estatal amb Catalunya, que s'evidencia, segons ella, amb la gran proporció d'agents de la nova promoció i la recent inauguració del complex policial de la Verneda, a Barcelona. Segons ella, la societat catalana "reconeix i percep la labor del magnífic servei" que la policia desenvolupa a Catalunya.

Però, a més de l'eficàcia policial, Llanos de Luna considera que la labor policial ha de comptar amb "la presència i projecció pública necessària perquè els ciutadans percebin que són els destinataris de la inestimable labor" dels policies.