Societat 09/09/2016

Policies europees es queixen de la falta de mitjans tot i l'amenaça jihadista

Els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza critiquen el bloqueig per poder accedir a l'Europol en una conferència de la Confederació Europea de Policia

Europa Press
2 min
Agents de policia enduent-se un home a Mataró, arrestat per pertànyer a l’Estat Islàmic.

BarcelonaLa presidenta del sindicat Confederació Europea de Policia (Eurocop), Àngels Bosch, ha lamentat la falta de mitjans, de formació i d'accés a bases de dades compartides tot i l'actual amenaça jihadista i altres reptes, com ara la crisi dels refugiats. Bosch ha presidit la reunió a Barcelona del comitè executiu del sindicat, que representa associacions i sindicats policials de 27 països.

Segons Bosch, en els últims anys no s'ha fet res per millorar la situació, tot i els atemptats de París. S'ha mostrat preocupada per la "manca de suport institucional" que tenen les policies europees i la falta d'equipament necessari. "L'atemptat de Charlie Hebdo es va produïr fa dos anys i els governs s'han mostrat incapaços de garantir la seguretat dels ciutadans", ha dit.

Sobre la coordinació i l'intercanvi d'informació, que no han millorat en els últims anys, segons ha dit, ha explicat que l'agència europea Europol compta amb una base de dades amb 3.000 persones sospitoses de terrorisme a la qual no poden accedir les patrulles policials quan identifiquen algú. Ha demanat "una única base de dades que puguin consultar totes les policies europees", i també més implicació dels estats a l'hora de compartir informació.

També s'ha queixat de la falta de formació i reciclatge dels agents i ha reclamat que s'homogeneïtzi per totes les policies europees. Proposa donar més protagonisme a l'Acadèmia de Policia Europea (CEPOL), que ara té unes funcions "limitades".

L'accés dels Mossos i l'Ertzaintza

Bosch ha destacat que el nou reglament de l'Europol permet que els cossos policials autonòmics, com ara els Mossos d'Esquadra i l'Ertzaintza, puguin participar com a autoritat competent amb les seves reunions i meses de coordinació.

Tot i així, el portaveu del Sindicat de Policies de Catalunya, David Miquel, i el del sindicat de l'Ertzaintza ErNE, ha lamentat que aquesta normativa no s'estigui posant en pràctica per falta, diuen, de voluntat política i de diàleg. Miquel ha assegurat que el nou reglament no servirà de res si els governs central i català no s'asseuen a parlar i deixen córrer les baralles polítiques.

stats