SALUT
Societat 11/10/2012

Polls, sis peus als nostres caps

Primer va ser l'home i després el poll. Té la mida d'una llavor de sèsam, però és un paràsit que ha evolucionat per crear resistència als productes que el volen eradicar. La tornada a l'escola i l'època de colònies són els moments àlgids d'infestacions

Trinitat Gilbert
6 min
Polls Vuit peus als nostres caps

"Benvolguts pares i benvolgudes mares. Uns petits individus han decidit començar les classes amb una mica de retard i s'han presentat a l'escola sense preavís. Es tracta dels... polls!

Us preguem que reviseu el cap dels vostres fills i de les vostres filles i que hi traieu els polls i les llémenes que hi trobeu. Penseu que actualment aquest paràsit s'ha fet resistent a qualsevol producte farmacèutic i que l'única manera d'eradicar-lo és amb paciència i dedicació. Moltes gràcies per la vostra col·laboració. L'equip directiu".

Aquesta és la circular que l'escola Mata de Jonc de Palma de Mallorca va enviar a les famílies l'1 d'octubre. El cap d'estudis d'ESO, Xesc Barceló, afegeix que també recomanen que les criatures no vagin a l'escola mentre duri la infestació de polls: "Tot i així, no ens trobem amb cap nen que falti a classe per aquest motiu". Els mestres tampoc no els revisen els cabells, de manera que si a algun nen li havia quedat una llémena als cabells i ha anat igualment a classe, el contagi continua. "No s'acaben mai, els polls; comencen per aquestes dates i duren tot el curs", comenta el Xesc, que també creu que a l'ESO és pitjor que a primària, perquè a secundària "les nenes tenen els cabells molt llargs i no volen tallar-se'ls per res del món".

De polls n'hi ha tot l'any, però "el contagi s'incrementa quan les criatures estan en contacte les unes amb les altres, com a l'escola i a les colònies", explica Núria Bosch, vocal de dermofarmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Com que els polls no volen ni salten, l'única manera que s'en-

comanin dels uns als altres és pels cabells, pel fregament dels caps o també per l'intercanvi de cintes dels cabells, "si és que es fa de manera immediata", diu Bosch.

El cas és que els polls (Pediculus humanus capitis ) són uns insectes, de 6 potes, tan petits com un gra de sèsam (entre 2 mm i 4 mm), que només viuen si estan enganxats als cabells de les persones, perquè s'alimenten de la sang que n'extreuen quan piquen el cuir cabellut. Fora dels cabells, moren, de manera que una cinta dels cabells que no es col·loca immediatament en uns altres cabells no traspassa els polls, perquè hi moririen. Per això les recomanacions que es fan per a les joguines i altres objectes que no es puguin rentar és que es tanquin hermèticament en una bossa, perquè al cap d'unes hores els possibles polls que hi haurien quedat estarien morts.

Mentre viuen als cabells, els polls van fent el seu cicle, que és de 35 dies. Una femella poll es reprodueix sense necessitat del mascle i pon entre 5 i 6 ous (les llémenes) al dia. Al cap de 10 dies, els polls neixen i de seguida són uns nous adults que viuen als cabells. I així sense parar. Al cap de 35 dies de vida, de moure's amunt i avall pels cabells, d'estar-s'hi enganxat gràcies a les potes acabades en ganxo, el poll mor.

Un dels símptomes per saber si hi ha infestació de polls als cabells és la picor, perquè els polls, que xuclen la sang, injecten una substància irritant al mateix forat per on l'han extret. "De vegades es confonen les llémenes blanques, situades a l'arrel dels cabells, amb la caspa, que també provoca picor", diu Núria Bosch. Ara bé, la caspa es desenganxa amb facilitat fregant-la, mentre que les llémenes, com si fos ciment, no.

En aquest cas, la famosa frase "si pica, cura" no serveix, perquè si pica és que els polls estan vivint als cabells, i "val més que no ens rasquem perquè podem fer-nos una ferida que se'ns infecti, que és un dels efectes secundaris dels polls", diu Bosch.

Una consulta freqüent a la farmàcia

La professora titular de parasitologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona (UB), Maria Soledad Gómez, comenta que el funcionament dels polls és un dels temes que tracten amb els alumnes perquè saben que, a la farmàcia, s'hi trobaran diàriament. "Els expliquem que els polls són uns paràsits de les persones i que n'hi ha de tres tipus: 1) el Pediculus humanus capitis , el dels cabells; 2) el Pediculus humanus humanus , que viu enganxat a les fibres de la roba, que ha d'estar molt en contacte amb la pell humana perquè en pugui xuclar sang però que pon els ous a les fibres de la roba, i 3) el Pthirus pubis , que és el poll del pubis, que només és de transmissió sexual i que es pot arribar a trobar a les pestanyes de les persones segons quines activitats sexuals es facin".

A l'hora de parlar dels tractaments, hi ha els tractaments de tota la vida, com el vinagre i el suavitzant, els de venda en farmàcia i els més revolucionaris. La professora Maria Soledad esmenta les cremes suavitzants perquè són econòmiques i per la seva efectivitat, ja que per pentinar bé els cabells i extreure'n les llémenes enganxades el suavitzant hi ajuda molt. "La pinta llemenera, la que s'ha de fer servir per extreure els ous, passa fàcilment per uns cabells amb molta crema suavitzant". El vinagre, blanc o negre, no de Mòdena, també és efectiu, perquè ajuda a desenganxar els polls dels cabells si es passa la pinta llemenera, però "l'inconvenient és l'olor, que és repulsiva en uns cabells".

A la farmàcia, hi ha dues opcions per a l'extracció de polls. Un és el tractament de loció antiparasitària, amb permetrines, que "és un insecticida molt eficaç perquè actua bloquejant el sistema nerviós central del poll i el mata", diu la vocal de dermofarmàcia del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch. La segona opció són les locions amb silicones, les dimeticones, que són substàncies inofensives: actuen recobrint el cap del poll i el maten per asfíxia. "L'avantatge de la segona opció, les dimeticones, és que no són tòxiques, i les antiparasitàries, en dosis elevades, ho pot ser", afegeix.

Neus Quimasó és la propietària de la perruqueria Fuig Poll (www.fuigpoll.com), a l'avinguda Mistral, 12, de Barcelona. "Quan em pregunten pel meu ofici, dic que trec polls", diu la Neus. Abans era actriu, però un bon dia, quan la seva filla va agafar polls als 2 anys i mig, es va adonar que al mercat feia falta aquest servei. "Em vaig documentar, vaig comprovar que a Catalunya no hi havia cap negoci d'aquest tipus, i m'hi vaig llançar". Ara té franquícies en diverses poblacions, com Reus, Mataró, Vilanova i la Geltrú i la Palma de Gran Canària. També n'hi ha a València.

El Fuig Poll elimina els polls gràcies a una aspiradora que xucla els polls i les llémenes. "És un aparell que s'enganxa a una aspiradora normal i que aspira els insectes que hi hagi als cabells". Si un client es dirigeix al Fuig Poll amb una infestació, necessitarà dues sessions, d'una hora i mitja cada una, en què li aspiraran els cabells després d'haver-l'hi separat en particions. Li pentinaran bé els cabells amb la pinta llemenera amb l'ajut d'una siliciona natural, feta amb herbes, i així acabaran d'arrossegar les llémenes i, finalment, amb lupes, cabell per cabell, comprovaran que hagin quedat nets. El total de les dues sessions, necessàries per assegurar la neteja de la infestació, és de 100 euros. "Un preu que, si el compares amb el que acaben costant els productes de farmàcia i la quantitat de vegades que s'han de posar, és rendible", diu la Neus.

Per acabar, la dermatòloga Gemma Martín, de l'Hospital del Mar, especifica que al nostre país "els polls no són infestacions preocupants, perquè no transmeten malalties, com sí que passa a l'Àfrica, per exemple". És un malson per a les famílies i per a les criatures, que han de suportar que els rentin, esbandeixin i pentinin unes quantes vegades els cabells. "Potser el més preocupant és el mal ús que s'està fent dels tractaments, perquè no s'han de fer servir com a preventius", diu Martín. Si s'utilitzen com a prevenció, quan als cabells no hi ha infestació, els polls es fan resistents, i per això no moren mai, perquè al final els productes i les locions no els fan res. "L'únic producte preventiu que hi ha al mercat, que està fet per un laboratori català, OTC, és el Repelice". Un altre tractament preventiu, natural, és l'oli essencial de l'arbre del te, perquè l'olor que desprèn repel·leix el poll, però no el mata.

Per la seva banda, el dermatòleg Xavier Jeremías avança que està en fase d'estudi un nou tractament per a les persones amb la pell atòpica, que podien patir irritacions amb les locions de polls habituals. "El nou producte conté avenantramides, un derivat de la civada", explica Jeremías. Per a les criatures petites i també per a dones embarassades, el dermatòleg és partidari de fer servir els productes amb dimeticones, perquè no tenen cap tipus de toxicitat ni tampoc poden crear resistències al tractament tòpic.

stats