Societat 06/06/2012

Portar els nens sense cadireta al cotxe pot costar la tutela als pares

La fiscalia anuncia que demanarà mesures per protegir els menors si els progenitors són sancionats tres vegades per aquesta infracció. Un 51% de les criatures mortes en accidents s'hauria salvat amb un element de retenció

Efe
2 min
Un nen amb una cadireta reglamentària / THINKSTOCK

MadridEl fiscal de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, ha anunciat aquest dimecres que la Fiscalia de Menors podrà suspendre la tutela o adoptar mesures protectores per a un menor en cas que els pares conductors siguin sancionats almenys tres vegades per no haver fet servir la cadireta infantil al cotxe o el sistema de retenció adequat per a l'edat del nen.

En una roda de premsa en què ha explicat les conclusions d'un estudi científic sobre les circumstàncies de la mort en accident de tràfic de menors de 14 anys, Vargas ha assenyalat que "s'han de donar instruccions" a les autoritats de trànsit perquè a la tercera sanció imposada per no portar els elements de protecció facin arribar un informe sobre el cas al fiscal de seguretat viària.

Un cop valorades les circumstàncies i quan s'hagin obert diligències per aquestes sancions, la Fiscalia de Seguretat Viària enviarà a la Fiscalia de Menors un altre informe perquè estudiï si "hi ha base per adoptar mesures protectores" del menor.

A més d'aquesta iniciativa, el fiscal de Seguretat Viària ha avançat també que posarà en marxa un protocol d'actuació que investigui a fons les causes dels accidents de trànsit en què resulti mort un menor de 14 anys.

Aquest protocol inclourà una autòpsia del menor mort amb dades relatives al seu pes i talla per tal de determinar si emprava cadireta i si era o no l'adequada. També s'avaluaran a fons totes les dades sobre el sistema de protecció infantil.

Si la investigació determina que el nen hauria pogut sobreviure amb un element de protecció adequat, els conductors podran ser imputats per un delicte d'homicidi imprudent.

Segons l'informe presentat, el 46% dels menors de 14 anys morts entre el 2008 i el 2010 no utilitzava cap element de retenció. I dels que sí que en duien, només el 18% el portava de forma correcta. El 51% dels nens morts haurien sobreviscut si haguessin portat correctament aquests elements de protecció.

stats