Societat 17/08/2011

Prada acull la Universitat Catalana d'Estiu més austera

Roger Tugas
3 min
Ahir van arribar a Prada els primers participants a l'UCE, que reunirà fins a 1.800 persones de totes les edats i d'arreu dels Països Catalans fins al 24 d'agost.

PradaLa història de l'emblemàtica Universitat Catalana d'Estiu (UCE), nascuda en plena època franquista refugiada a la Catalunya Nord, no ha estat fàcil i ha hagut de superar nombroses dificultats, però avui inaugurarà la seva 43a edició amb l'austeritat com a nou repte a afrontar. Des del 2008, el seu pressupost ha caigut dels 591.000 euros als 440.000, una notable rebaixa deguda especialment a la reducció de les donacions d'unes escanyades administracions públiques, però els seus impulsors defensen que la qualitat acadèmica no se n'ha ressentit. L'UCE "mantindrà intacte el seu rigor científic", defensa el seu rector, Jordi Sales. Sigui com sigui, ahir van començar a arribar professors i alumnes d'arreu dels Països Catalans al municipi nord-català. L'edició d'enguany reunirà fins al 24 d'agost uns 1.800 participants de totes les edats.

Com cada any, l'UCE combinarà els actes més estrictament polítics amb els cursos sobre aspectes d'actualitat de temàtiques diverses i els homenatges a difunts artistes catalans. Tots aquests actes portaran a Prada dos expresidents i tres consellers de la Generalitat, a més de reconeguts professionals i acadèmics de totes les branques.

Els reconeixements d'enguany els centraran els poetes Josep Maria de Sagarra i Joan Maragall, als 50 i 100 anys de les seves respectives morts. En el segon cas, el nét de l'escriptor, l'expresident Pasqual Maragall, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, participaran en l'homenatge. L'UCE també recordarà el cuiner Santi Santamaria i el lingüista Lluís Marquet.

Els altres actes amb representació honorable seran la inauguració d'avui, amb el conseller de Salut, Boi Ruiz -que també defensarà les seves controvertides mesures per fer sostenible la sanitat pública en una conferència- i l'entrega del premi Canigó d'enguany, que rebran Jordi Pujol i Òmnium Cultural el dia 23 amb la presència del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell.

El 20-N treu el cap

A més de les rodes de premsa que faran els diferents partits aprofitant l'ambient preelectoral, l'edició d'enguany de l'UCE tindrà un especial accent polític. El programa inclou la presència de representants de Bildu, Compromís i la Nova Aliança Flamenca (N-VA) per explicar les experiències d'aquestes emergents forces en un context de crisi democràtica i de representació territorial. Esquerra serà igualment el partit amb més presència, a través de les jornades de la seva fundació, la Josep Irla, tot i que la de CDC, la CatDem, també participarà per promocionar la proposta estrella de CiU de cara al 20-N, el nou pacte fiscal. Comptaran amb el portaveu del Govern, Francesc Homs, i membres del Bloc Nacionalista Valencià i el Partit Socialista de Mallorca.

Tanmateix, malgrat que l'atenció l'aclaparin els polítics, la gran majoria de cursos conferències i actes tindran la cultura i les ciències pures i socials com a eix central i professors de les diverses universitats catalanes com a ponents. De fet, com cada any. Aquesta edició, però, és especial perquè posa fi a les discrepàncies entre l'UCE i la Xarxa Vives, que reuneix totes les universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra, la Catalunya Nord i Sardenya. Per primera vegada des de l'inici de les diferències, aquesta associació dóna el seu suport explícit a l'UCE reconeixent així la seva tasca acadèmica.

Menys música i conferenciants

Segons expliquen els impulsors, la important retallada pressupostària s'ha concentrat en l'oferta musical noctura -no hi tocarà cap grup de renom, a diferència d'anys anteriors- i en l'optimització dels conferenciants. Així, s'ha prioritzat la presència de ponents que ofereixin cursos de tres dies en lloc dels d'una sola jornada, per estalviar en despeses de viatges. Tal com van explicar en la presentació del programa, el nombre de conferenciants i professors s'ha reduït de 261 a 190.

Les branques del coneixement que rebran l'atenció de l'UCE es mantenen variades. L'Any Internacional de la Química, per exemple, centra diversos actes, però també el debat energètic o la crisi econòmica, el dret català de l'habitatge, la història del republicanisme, la situació del cooperativisme als Països Catalans o la tasca del lingüista, historiador i activista valencià Manuel Sanchis Guarner. També es manté l'esplai i la guarderia, així com la Universitat Jove, per a nois i noies de 15 a 17 anys.

Així, l'esforç de contenció en l'edició d'enguany suposa un important repte que ha obligat a concentrar les despeses. Serà important veure si finalment no se'n ressent la qualitat, ja que la situació econòmica no millorarà a curt termini, sobretot després del gir polític a les institucions balears i l'austeritat màxima planificada per al 2012 del govern d'Artur Mas.

stats