RECURSOS NATURALS
Societat 29/11/2011

Preocupació per la falta de terra i aigua

Thaïs Gutiérrez
2 min
TERRES POC FÈRTILS 
 Dues dones arrosseguen sacs de menjar a Uganda, una zona on la terra està molt castigada.

En els últims 50 anys, la superfície agrícola mundial ha crescut un 12% mentre que la producció agrícola ha augmentat un 150%. Aquesta enorme diferència té un preu molt alt, segons l'Organització d'Alimentació i Agricultura de les Nacions Unides (FAO), que alerta que en molts llocs els mecanismes per fer créixer la producció de menjar "han anat lligats a pràctiques que han degradat les terres i els sistemes hídrics". Actualment els 25% de la terra del planeta està degradada en un grau elevat i un 36% presenta una degradació lleugera. Això passa arreu però les zones més afectades són la costa oest dels EUA, la regió mediterrània europea, el nord i la Banya d'Àfrica i tot el continent asiàtic. Segons un informe presentat ahir per la FAO, molts dels sistemes de producció d'aliments que hi ha en aquestes zones "corren el risc d'una pèrdua progressiva de capacitat productiva per la barreja de pressió demogràfica i usos agrícoles insostenibles". El seu director general, Jacques Diouf, va alertar que ara que el món ha arribat als 7.000 milions d'habitants i les previsions apunten que es pot acabar el segle amb gairebé 10.000 persones, "proporcionar aliments suficients per a un planeta que cada cop té més gana és un repte molt important" perquè es calcula que l'any 2050 aquest creixement demogràfic requerirà un increment del 70% de la producció d'aliments.

Jordi Rosell, professor d'economia de la UAB, explica que l'única manera de poder garantir aliments per a aquests milions d'habitants és "cultivar millor i produir millor".

Això passa per "una agricultura més intensiva i més sostenible, amb una bona gestió de l'aigua, perquè és un recurs limitat, alhora que haurem de canviar algunes pautes de consum, com menjar menys carn de la que mengem en els països industrialitzats".

En aquest horitzó futur el canvi climàtic és una incògnita més que segons la FAO modificarà les pautes de les temperatures, les pluges i el cabal dels rius i això afectarà molts sistemes agrícoles.

Rosell reconeix que "si el canvi climàtic vol dir que el clima serà més extrem i més variable, complicarà l'escenari actual" però apunta que "amb una millor gestió dels recursos i de l'energia, basada en la sostenibilitat" podrem alimentar tots els milions d'habitants del planeta".

stats