SOCIETAT
Societat 01/05/2012

Presència policial, cues i barreres obertes en alguns peatges

Conductors que han passat sense pagar afirmen que a diverses sortides hi ha barreres obertes i contingents dels Mossos d'Esquadra. El Servei Català de Trànsit informa de cues als peatges de Vilassar, Martorell i Girona sud. Davant del degoteig d'insubmisos, treballadors de les concessionàries opten per no apuntar les matrícules dels conductors infractors

A. Nadeu / J. Ferrer / L. Bonilla / A. Balanzà
3 min
Pancarta 'No vull pagar' al peatge de Vilassar, en la mobilització de l'1 de maig / ALBERT BALANZÀ

BarcelonaTot i que el conseller d'Interior, Felip Puig, va assegurar que el Govern no enviaria patrulles de policies als peatges per vigilar qui no paga, alguns conductors han afirmat via Twitter que s'estan trobant les barreres obertes i patrulles dels Mossos d'Esquadra a les cabines. "Ens obren les barreres sense preguntar amb els Mossos a la sortida del peatge de Mollet", afirmava l'usuària Alba Giralt. "Ja hi ha els Mossos al peatge de Montblanc", afegeix Núria Mora. Altres insubmisos apunten que també s'han trobat la Guàrdia Civil. De fet, la diputada Anna Simó (ERC) ha anunciat a Twitter que al peatge de Martorell –on s'ha sumat a la campanya #novullpagar– s'han pogut veure diverses furgonetes de la Policia Nacional.

La campanya d'insubmissió ha provocat cues notables en alguns peatges, com a Mollet, Martorell i Vilassar de Mar. El Servei Català de Trànsit informa que hi ha un quilòmetre de retencions a Vilassar, mig quilòmetre a l'AP-7 al peatge de Martorell i mig quilòmetre més a la sortida de Girona sud, on també s'han obert les barreres. Tot i això, assegura que aquestes retencions no són problemàtiques perquè en aquests moments no hi gaire volum de trànsit a les carreteres catalanes. En alguns peatges, davant l'allau d'insubmisos, els treballadors de les empreses concessionàries han optat per no apuntar la matrícula dels conductors que decidien no pagar.

Vilassar, exemple paradigmàtic

Més de 400 vehicles simpatitzants de la campanya #novullpagar han aturat aquest migdia el servei de pagament del peatge de Vilassar i han aconseguit provocar el col·lapse en tots els accessos per espai d'una hora. L'acció, coordinada amb altres insubmisos antipeatge arreu del territori, s'ha iniciat a quarts de dotze amb l'arribada d'una desena de vehicles al peatge en direcció Girona amb dirigents com la secretaria general Marta Rovira i altres dirigents de l'executiva, com Ricard Martínez. Els treballadors del peatge han agafat les dades als insubmisos i han posat el semàfor en verd.

El moment més espectacular, però, ha estat al punt de les 12 al mateix peatge i en direcció Barcelona: els vehicles insubmisos s'han anat concentrant fins al punt d'aturar el servei de pagament i l'autopista ha quedat col.lapsada amb més d'un quilòmetre de cua. Altres dirigents independentistes com el secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència, Uriel Bertran, s'han afegit a la protesta i han assegurat que secundaran noves mobilitzacions.

Vint minuts per creuar el peatge @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

Al peatge de Martorell, durant gairebé una hora, els conductors han fet sonar els clàxons dels cotxes. Els treballadors d'Abertis han agilitzat els tràmits i han obert algunes barreres després d'anotar les matrícules dels vehicles. Alguns conductors, però, s'han fet enrera quan els han advertit que potser els hi arribaria una multa a casa. La diputada d'ERC al Parlament de Catalunya s'ha sumat a la protesta al peatge de Martorell i ha explicat que, de mitjana, els vehicles tarden 20 minuts a creuar el peatge en direcció a Barcelona. Al peatge hi ha dues dotacions dels Mossos d'Esquadra per controlar que no hi hagi accidents. Precisament en aquest punt, les càmeres del Servei Català de Trànsit han deixat de funcionar com ha passat en algun altre peatge de les carreteres catalanes. El Servei Català de Trànsit ha assegurat, però, que "la majoria" de les càmeres funcionen i que poden "controlar igualment les afectacions als peatges a través de l'helicòpter i dels Mossos d'Esquadra que s'hi han desplaçat".

p { margin-bottom: 0.21cm; }

stats