Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Presó per a set dels onze anarquistes detinguts

El jutge els acusa de pertànyer a una organització terrorista i de tenir explosius

El jutge de l’Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez va ordenar ahir l’ingrés a presó de set dels onze anarquistes detinguts dimarts en l’operació Pandora. Els altres quatre, entre els quals hi ha el bomber de Barcelona, van quedar en llibertat amb càrrecs però amb l’obligació de fixar el seu domicili i presentar-se setmanalment als jutjats. Segons la interlocutòria, als detinguts se’ls imputa “constitució, promoció, direcció i pertinença a organització terrorista en relació amb delictes de tinença i dipòsit de substàncies o aparells explosius i delictes de danys i estralls amb finalitat terrorista”. A un dels detinguts se li imputa, a més, un delicte de falsedat documental.

El jutge argumenta que de la investigació sobre els Grups Anarquistes Coordinats (GAC) “s’extreu que els seus membres poden ser presumptes autors de diversos atemptats amb artefactes explosius de fabricació artesanal comesos a tot el territori nacional”. Durant l’escorcoll del domicili a Madrid es va localitzar un arxiu amb un esquema de com funciona un paquet bomba, matxets, punys americans, navalles de doble tall, boles de golf i bengales de vaixell i de mà, “així com altres elements pirotècnics i instruments utilitzats habitualment per confeccionar artefactes casolans”. El jutge fa referència a un informe policial en què es defensa que els GAC són una organització de caràcter terrorista que està focalitzada en “l’estratègia per desestabilitzar l’Estat i alterar greument la pau pública”. “Els GAC són un punt de trobada de grups violents amb finalitats terroristes que, sense la deguda coordinació, no podria aconseguir l’objectiu final, la lluita revolucionària contra l’Estat, per provocar-ne el col·lapse”, diu el jutge. Afegeix que durant la investigació s’ha constatat “l’existència d’estructures burocràtiques i organitzatives internes, realització de publicacions i formes de comunicació”. Diu que entre els documents dels investigats hi ha actes de reunions i “butlletins interns” que detallen “principis, tàctiques i finalitats dels Grups Anarquistes Coordinats”.

Les vigilàncies i seguiments, segons diu, confirmen que els membres del grup “es comuniquen i coordinen de manera reservada entre ells a través de diversos mitjans”, com l’ús de correus electrònics “amb extremes mesures de seguretat” o mitjançant la pràctica de deixar els missatges a la safata d’esborranys i accedir-hi a través d’una clau compartida. Els onze detinguts van comparèixer ahir davant el jutge de l’Audiència Nacional, tot i que la majoria es va acollir al seu dret a no declarar. El jutge manté el secret de sumari.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de