Facebook
Societat 17/12/2010

Presoners al Facebook: el rastre que deixem quan naveguem

La gran xarxa social promociona la seva plataforma d'anuncis amb reclams com «selecciona la teva audiència segons la ubicació, l'edat o els interessos» o «defineix qui rebrà el teu anunci».

álvaro Martínez Majado
2 min
Presoners a Facebook

BarcelonaEn Carlos Vergé, de 23 anys, estudiant de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra, va entrar a Facebook el 2007. Un temps després, va voler donar-se de baixa. El neguitejava que el que publicava se li escapés de les mans.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Eric Schmidt, un alt càrrec de Google, es va mostrar molt preocupat pel problema de la privacitat en declaracions al Wall Street Journal: va arribar a proposar que s'instés els joves del futur a canviar-se el nom en arribar a la majoria d'edat, per evitar que els esdeveniments del passat els persegueixin de per vida. «No crec que la societat entengui el que passa quan tot està disponible, accessible i registrat», va assegurar.en declaracions al Wall Street Journal

Com es pot desactivar un compte? Hi ha alguna opció per esborrar totes les dades de Facebook? Qui pot accedir als enllaços i comentaris que publiquem? Aquestes i altres preguntes són les que respon el reportatge Presoners a Facebook.

El projecte "Gaydar"

p { margin-bottom: 0.21cm; }

Les dades que van portar Shi Tao a la presó

Sociedad de las Indias ElectrónicasLa sociedad de control

Podem reduir el rastre que deixem quan naveguem?

p { margin-bottom: 0.21cm; } Totes les activitats del dia a dia de l'internauta deixen rastre. Les paraules introduïdes en un cercador permeten traçar un perfil de gustos i interessos. Però podem reduir-ho:

  1. Hi ha un complement de Firefox i Chrome, TrackMeNot, que sense intervenció de l'usuari envia cerques falses, de manera que sigui indistingible què és de l'intrès de l'usuari i què és soroll.
  2. A més dels cercadors, altres webs instal·len uns fitxers al navegador, les cookies, que a les plataformes publicitàries els serveix per tenir informació sobre l'usuari. Es pot configurar el navegador per tal que les tracti de manera més curosa. Hi ha un nou tipus de cookie, encara més persistent, anomenat Local Share Objects, basades en la tecnologia de Flash. A Firefox es poden combatre amb el complement BetterPrivacy.
  3. En el cas de Facebook hi ha altres elements. La gran xarxa social pot saber per quines webs navega un internauta gràcies al fet que els botons “m'agrada” estan a moltes webs, i es comuniquen amb els seu servidor encara que no fem clic a sobre. Els complements Facebook Blocker i Facebook Disconnect, disponibles per a diversos navegadors, pretenen precisament evitar la comunicació entre webs de tercers i el servidor de Facebook.
stats