Pressió veïnal a Colau perquè aposti pel decreixement turístic

L'Assemblea de Barris abandona la idea del turisme "sostenible" i exigeix reduir els visitants

Evitar que el barri segueixi expulsant veïns, impedir l'obertura de nous allotjaments turístics, frenar l'escalada de preus i lluitar contra la conversió de la ciutat en una mena de parc temàtic de cartró pedra. Són reivindicacions que han repetit avui algunes de les associacions que formen, des del novembre del 2015, l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible. Aquesta entitat avui ha consolidat un canvi d'etapa: dona per tancada la lluita per intentar que el turisme sigui sostenible, que creu impossible en l'escenari de "voracitat" actual de Barcelona, i passa a demanar –ja en el mateix nom de la plataforma– el decreixement turístic, un punt que, de fet, ja formava part de l'ideari de la plataforma des de la seva creació. Representants de l'Assemblea traslladaran demà aquesta necessitat al regidor de Turisme, el socialista Xavier Marcé, de qui recelen per haver defensat estratègies per descentralitzar i desestacionalitzar el turisme, que consideren un "parany" que farà créixer més la pressió sobre els barris. "Encara volen escanyar-nos un pèl més", lamenten.

Xavier Marcé: “Barcelona ha d’ampliar el perímetre turístic”

L'Assemblea recorda que Barcelona en Comú va guanyar les eleccions municipals del 2015 portant al seu programa crítiques al model turístic de la ciutat i lamenta que, tot i arrencar amb "polítiques valentes" com la moratòria hotelera, s'anés "desinflant" durant el primer mandat i encarés els següents quatre deixant l'àrea en mans del PSC. Critica decisions com permetre l'ampliació del moll de creuers i acceptar una ordenança de terrasses que, entenen, es va fer a dictat del Gremi de Restauració. 

Daniel Pardo: “Cal que la gent deixi de creure que el turisme és bo”

Les reivindicacions que l'ara anomenada Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) posa sobre la taula de l'alcaldessa van des de convertir Turisme de Barcelona en un agent de control del sector i no de promoció com fins ara a impulsar polítiques de decreixement. Una demanada que també fan a la resta d'administracions per reduir, per exemple, el nombre de vols i creueristes que arriben a la ciutat o augmentar la fiscalitat. També demanen aturar els plans d'ampliació de port i aeroport i tot tipus de promoció turística feta amb diners públics i una reforma laboral per millores les condicions dels treballadors del sector turístic. 

Punxen els plans per allunyar els turistes del centre de Barcelona

Més continguts de