Suspenen l'ordre de desallotjament contra els ocupes d'un pis on abans hi havia camells

Els veïns del Raval temien que si els feien fora poguessin tornar els narcotraficants

Nova victòria dels veïns del Raval que lluiten contra els narcopisos i l’especulació immobiliària. El BBVA ha ordenat suspendre el desallotjament que tenia previst per dijous contra en David, un noi del barri que va entrar d’ocupa en un pis que els veïns havien tret als traficants. “L’Ajuntament de Barcelona ens ha demanat temps per trobar una solució. Parem el llançament i veiem què passa”, han explicat fonts del BBVA a l’ARA. L’associació Acció Raval, que denuncia que aquesta situació és fruit de l’especulació, ja ha reocupat quatre pisos propietat de bancs o de fons d’inversió que havien estat narcopisos. En un d’ells, al carrer Vistalegre, ja s’ha aconseguit que es gestioni un lloguer social per a la mare de dues nenes que hi està vivint d’ocupa des de fa mesos. Amb la suspensió del desallotjament previst per demà, al carrer Riereta número 3, els veïns confien que es trobi una solució similar i els actuals ocupes acabin tenint un lloguer social.

De la setantena de narcopisos que els veïns han arribat a comptabilitzar al Raval –actualment n’hi ha una trentena–, el del carrer Riereta número 3 va ser un dels més actius. “Era l’epicentre de la problemàtica que teníem”, recordava aquest dimarts al matí indignada la Judith, veïna de l’edifici. El punt de venda estava a la Planta Baixa i perquè els clients poguessin entrar, els traficants trencaven contínuament el pany de la porta del carrer. Estava ocupat des de 2013. “Ni dormíem per les nits perquè ja esperàvem els crits i les baralles”, recorda la Judith. Una altra veïna de la finca considera que “seria molt injust que la propietat fes fora ara en David quan durant tants anys no va fer res contra els traficants”. "Ens hem sentit completament ignorats pel propietari durant tot aquest temps", lamentava. Fonts del BBVA van explicar que, per norma, denuncien totes les ocupacions i asseguren que, també la del carrer Riereta va ser denunciada, tot i que no van poder precisar la data. També van argumentar que quan ordenen un desallotjament, no saben si l’ocupa és un narcotraficant o una persones sense recursos.

Fer fora els camells

L’ocupació veïnal d’aquest pis es va fer el novembre del 2017. Aprofitant que els camells havien deixat temporalment l’habitatge van ocupar-lo per evitar que els traficants tornessin. Poc després, els camells, segons recorden els veïns, van tornar i van intentar recuperar el pis però els veïns ho van impedir. "Després de molta tensió, van acabar marxant", recorda en David, un dels tres nois que hi viuen d'ocupes. Segons explica, "durant els primers mesos picava a la porta molta gent que venia a buscar droga i encara ho fa algú de tant en tant", diu.