ENERGIA NUCLEAR
Societat 25/11/2011

Primers sabotatges contra el tren de residus nuclears alemany

L'últim tren amb deixalles radioactives que creuarà Alemanya procedent de França ja s'ha posat en marxa i hi hagut els primers incidents. No s'ha aclarit el trajecte per evitar més protestes.

Isaac Lluch
2 min

BERLÍN.Sempre que un tren transportador de residus nuclears agafa direcció cap a Gorleben, un dipòsit provisional a la Baixa Saxònia, es produeixen sonats enfrontaments durant el trajecte entre la policia i activistes ecologistes. Ahir no va ser l'excepció. Ni la consciència que el govern d'Angela Merkel ha aprovat sortir de l'energia atòmica el 2022 ha apaivagat la inquietud dels manifestants davant el trasllat d'una càrrega de deixalla radioactiva, en què un vessament accidental provocaria un desastre de greus conseqüències.

El comboi, que va sortir dimecres de la localitat francesa de Valonges -hi ha una planta de reprocessament nuclear on s'han tractat els residus abans d'enviar-los cap a Alemanya-, es va aturar ahir sorprenentment prop de Metz. Contràriament al que es va anunciar, el tren no entrarà en territori alemany fins avui. Es desconeix quina ruta seguirà, ja que les autoritats volen evitar al màxim la capacitat organitzativa dels activistes antinuclears.

Poques hores després de començar la ruta, diversos manifestants van ocupar les vies i van causar desperfectes als sistemes de senyalització. Un furgó policial va acabar en flames, segons informacions de la televisió BFM. Les forces de seguretat van avortar una acció dels activistes amb gas lacrimògen. Almenys tres persones, entre les quals un gendarme, van patir lesions lleus. Setze antinuclears haurien estat detinguts, segons fonts policials.

L'any passat els activistes van aturar el tren diverses vegades i van bloquejar la policia. El tren va necessitar més hores (90) que mai per arribar a Gorleben, on es hi ha manifestacions des de fa 35 anys. El 2010 es va arribar al rècord de 50.000 manifestants, llavors més alterats perquè tot just feia una setmana queMerkel havia aprovat l'allargament de vida de les centrals nuclears una mitjana de 12 anys més. L'efecte Fukushima, però, va obligar la cancellera aquesta primavera a fer un gir copernicà en política energètica. L'any passat van fer falta 16.500 policies per protegir el tren i aquest any la missió anunciada compta amb 19.000 agents.

stats