Societat 18/02/2011

Prohibit contractar fumadors en algunes empreses dels Estats Units

Les companyies saben que deixar el tabac equival a menys absències del lloc de treball, més productivitat, menys inversió en pòlisses d'assegurances mèdiques i menys baixes laborals

Agències
2 min
tabac

WashingtonPotser motivats pel temps total que s'acaba perdent a causa de l'addicció, algunes empreses dels Estats Units han decidit fer un pas més en la lluita contra el tabac, i és que moltes han començat a rebutjar els aspirants que fumin. Però aquí no acaba la cosa: per estar-ne del tot segurs, les empreses imposaran anàlisis d'orina, sang i saliva als candidats a obtenir un lloc de treball, malgrat que hagin assegurat que no fumen. L'anàlisi d'orina detecta la nicotina consumida durant els quatre dies precedents, la de sang arriba fins a una setmana i la de saliva, fins a 10 dies. Al país nord-americà, on una de cada cinc persones fuma, les empreses acostumen a pagar les pòlisses de l'assegurança mèdica dels seus treballadors i un 14% ofereixen programes per deixar de fumar. Les empreses saben que deixar el tabac equival a menys absències del lloc de treball, més productivitat, menys inversió en pòlisses d'assegurances mèdiques i menys baixes laborals.

La clínica Cleveland va ser la primera a prohibir la contractació de fumadors, l'any 2007. Enguany s'hi ha afegit l'Associació d'Hospitals de Massachussetts, que agrupa 90 clíniques i centres mèdics d'aquest estat. "L'efecte nociu del tabac al nostre sistema de salut està molt ben documentat. Només al nostre estat, el tabac és la primera causa de morts i malalties prevenibles. Més de 8.000 ciutadans d'aquí moren cada any per causes relacionades amb el tabac". Tot i així, la nova política no afecta els empleats contractats abans de l'1 de gener.

D'altra banda, els defensors del dret a fumar han criticat la mesura, i és que 29 dels 50 estats del país prohibeixen la discriminació laboral dels fumadors a les seves lleis. A la resta d'estats, les empreses poden prendre la decisió segons el seu criteri.

stats