Societat 12/06/2018

Prop de 34.000 estudiants comencen avui la selectivitat

L.v.
2 min
Alguns estudiants fent la selectivitat a la Universitat Pompeu Fabra l’any passat.

BarcelonaHa arribat el dia per a 33.895 estudiants que des d’avui i fins dijous s’examinaran de la selectivitat, un5,6% més dels que van fer les proves d’accés a la universitat (PAU) l’any passat. La prova comença a les 9.00 h, amb castellà, i després amb català. Els altres dos exàmens obligatoris, anglès i història, seran demà.

Des de fa uns anys, les PAU es divideixen en dues fases: una de general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens (català, castellà, una llengua estrangera, història, i una matèria a escollir entre matemàtiques, llatí, fonaments de les arts o matemàtiques aplicades a les ciències socials), i una d’específica, que és voluntària i serveix per apujar nota. En aquesta part els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries, a escollir d’entre unes 20. Amb les dues millors notes (ponderades segons els estudis que vulguin cursar) es calcula la nota d’admissió, que pot arribar als 14 punts. Per entrar a la universitat, les PAU pesen un 40%, i el batxillerat, el 60%.

Aquest any hi ha tres novetats. La primera és que l’assignatura d’història de la filosofia deixa de ser obligatòria, perquè si fins ara s’avaluava dins la fase general (es podia escollir entre història o filosofia), ara serà optativa a la fase específica.

La segona són les ponderacions per accedir als graus d’arquitectura, ja que es tindran en compte algunes matèries, com ara història de l’art o dibuix artístic, i d’altres es deixaran de ponderar, com ara biologia o química. Una tercera novetat és que per primer cop es reservarà una plaça en tots els graus universitaris per a estudiants del col·lectiu gitano, per afavorir la seva incorporació a estudis superiors.

Al marge d’aquests retocs, diverses veus de la comunitat educativa demanen repensar el model d’examen per fer-lo menys memorístic i avaluar altres habilitats dels estudiants.

stats