Societat 20/01/2011

Propera estació: Quiròfan

Barcelona s'ha situat al mapa del turisme mèdic, que mou 60.000 milions de dòlars l'any. El nombre de pacients estrangers que vénen a Catalunya per sotmetre's a un tractament mèdic creix cada any.

Thaïs Gutiérrez
4 min
Generalitat, Competitivitat

Barcelona.L'Alessia tenia una cosa molt clara: volia tenir un fill. L'any passat, aquesta italiana que acaba de complir 41 anys, va decidir que havia arribat el seu moment i el fet de no tenir parella no li va semblar un impediment. "El problema que tenia és que la fecundació in vitro està prohibida a Itàlia, és una cosa que fins i tot està mal vista", reconeix. "I imagina't en el cas d'una dona soltera com jo, seria un escàndol". Per això li va comentar al ginecòleg que l'ha portat tota la vida el seu desig de ser mare.

"Ell no ho va dubtar ni un segon. Em va parlar de la Clínica Corachan, a Barcelona, on ja havia enviat altres pacients, i jo me'n vaig refiar, vaig trucar quasi immediatament i vaig demanar hora", explica. Ara és mare d'un nen d'un any i mig.

La història de l'Alessia és similar a la de molts altres estrangers que vénen a Barcelona a sotmetre's a algun tipus de tractament mèdic. És un exemple més del que s'anomena turisme mèdic, un negoci emergent que actualment mou 60.000 milions de dòlars i que segons Deloitte creix un 35% anualment. En aquest context, Catalunya, i especialment Barcelona, s'està posicionant com a ciutat destacada.

Les últimes xifres oficials són de l'any 2008, quan van venir 10.000 estrangers a fer-se algun tipus de tractament (des d'una visita mèdica fins a una operació seriosa), i els experts asseguren que la xifra no ha parat de créixer.

Per tal de potenciar aquest tipus de turisme es va crear el Barcelona Centre Mèdic, un organisme que agrupa 22 clíniques privades i centres especialitzats i que compta amb el suport de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç i ACC1Ó, l'Institut de Promoció de la Competitivitat de la Generalitat.

Actualment les fecundacions in vitro , com en el cas de l'Alessia, són un dels tractaments més demandats a Barcelona per part dels pacients estrangers, però també hi ha altres àrees que estan agafant força, com ara l'oftalmologia, l'oncologia, la cirurgia plàstica, la traumatologia, la pediatria més complicada i la cardiologia.

Tractaments estètics

La cirurgia plàstica atrau un munt de pacients anglesos, sobretot dones, que vénen a fer-se tractaments a Barcelona perquè són més econòmics que al seu país i perquè els metges i els hospitals d'aquí tenen bona reputació.

A la clínica Teknon, una de les afiliades a Barcelona Centre Mèdic, han notat un augment molt destacat de pacients estrangers en els últims anys, especialment anglesos. El doctor Xavier Puncernau, cirurgià vascular i codirector de la unitat de cirurgia làser de varius de la Teknon, explica que "el turisme mèdic s'ha convertit en un fenomen tan extens que avui en dia ja podríem parlar de tipologies dins d'aquest fenomen, com el turisme de reproducció assistida, el d'estètica, el de làser...".

Per ell, "Barcelona ha guanyat molta fama internacional gràcies als seus centres mèdics". "Som pioners en molts aspectes i això ho saben més enllà de les nostres fronteres", diu. Ell i el doctor Carles Lisbona, l'altre codirector de la unitat, confirmen que en els darrers anys a part dels pacients anglesos han notat un augment dels portuguesos, dels italians i dels pacients del golf Pèrsic, un dels mercats que creix més.

L'Ann Ogier és una de les pacients del doctor Lisbona. Aquesta britànica, nascuda a Indonèsia, viu a Londres i assegura que la sanitat anglesa "no funciona bé". "Hi ha moltíssimes esperes, sobretot si vols sotmetre't a un tractament estètic", com és el seu cas. Ella va patir una trombosi a la cama després d'un embaràs que li va provocar un ennegriment total de l'extremitat. El doctor Lisbona l'ha tractada des de fa més d'un any i ella diu que està "encantada amb el metge, amb la clínica i amb Barcelona". "Aquí et tracten bé, no et fan esperar i et donen solucions: jo ja puc anar amb faldilla de nou", assegura.

Menys pacients per la crisi

El seu cas és semblant al de la Judith, una jove anglesa que va decidir fer-se un augment de pits al centre AGB de cirurgia estètica, de Barcelona. Explica que quan va aterrar al Prat estava "molt espantada" tot i que ara està molt contenta amb el resultat. La clínica AGB ha vist que les pacients com la Judith són cada vegada més i per això ha creat tot un dispositiu d'atenció a estrangers, sobretot anglesos.

El doctor Jesús Benito, cirurgià plàstic i director d'aquesta clínica, explica que normalment "es fa una primera visita a Londres amb el pacient, per explorar-lo i explicar-li en què consisteix el seu tractament". "És una fórmula que crea confiança amb el metge i que tranquil·litza molt la persona que s'ha d'operar". Si no es pot fer allà "es fan diverses consultes per internet, per donar-li el màxim d'informació", explica.

Un cop els pacients arriben a la ciutat hi ha tot un dispositiu muntat perquè no hagin de preocupar-se de res: se'ls va a buscar a l'aeroport, se'ls porta a l'hospital i allà tenen una persona que els ajuda a fer tots els tràmits de l'alta.

Un cop ingressats, el personal que parla anglès se'n fa càrrec i se'ls prepara per a la operació. El doctor Benito explica que "fa un parell d'anys el 40% dels nostres pacients eren estrangers, quasi tots anglesos, però la xifra ha baixat aquests darrers anys per la crisi econòmica". Tot i això, els clients estrangers són molts en aquesta clínica.

"La majoria vénen a fer-se tractaments de cirurgia facial i en segon lloc demanen ginecomàstia en homes". Els motius pels quals vénen a Barcelona són dos, segons aquest doctor: "El primer és que aquests tractaments són molt més econòmics aquí que al seu país i el segon és que els hospitals anglesos tenen uns estàndards de qualitat molt més baixos".

stats