CIVISME
Societat 10/07/2012

Prostitució, no; multes, depèn

L'Ajuntament de Barcelona s'ha carregat de raons amb l'últim Baròmetre semestral per expulsar la prostitució dels carrers. Una mesura que volia aplicar abans de l'estiu i que trigarà uns mesos més.

Albert Balanzà
2 min
AL RAVAL L'ÚNIC QUE CANVIA ÉS LA PEATONALITZACIÓ DELS CARRERS
 El carrer d'en Robador, estigmatitzat durant dècades per la presència de prostitutes a la recerca de possibles clients, 
 No ha variat d'ambient malgrat les amenaces de l'Ajuntament de Barcelona de perseguir i multar l'oferiment de serveis sexuals a través d'una modificació immediata de l'ordenança de civisme.

BARCELONA.Els barcelonins no tenen entre les seves preocupacions principals la prostitució al carrer, un dels símbols més enquistats de la ciutat. Abans pensen en l'atur, la inseguretat, els problemes econòmics, la política, la neteja, la immigració... Però, si una enquesta fa la pregunta directa, hi ha una resposta contundent: un 77,9% dels enquestats defensen la prohibició radical de l'oferta sexual, masculina o femenina, a l'espai públic.

Quatre mesos després que CiU i el PP aprovessin la modificació dels articles 39 i 40 de l'ordenança del civisme per prohibir "que s'ofereixi, se sol·liciti o s'accepti qualsevol servei sexual retribuït en l'espai públic", l'Ajuntament de Barcelona s'ha volgut carregar de raons abans de prendre la decisió política de desterrar la prostitució de la via pública i per això ha introduït quatre preguntes en l'últim Baròmetre semestral sobre aquesta qüestió.

I el resultat, tenint en compte que és una enquesta municipal, els ha sortit rodó: no només per l'aval àmpliament majoritari a la prohibició, sinó perquè les preguntes relatives a les sancions directes als clients o als treballadors s'han saldat amb una priorització del càstig als primers: fins a un terç dels enquestats rebutgen que es multi el treballador o la treballadora sexual.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Joaquim Forn, va subratllar ahir el resultat "contundent" de l'enquesta a favor dels plantejaments inicials que tenia el consistori en la línia de prohibir l'oferta sexual. Forn no va entrar en el retard de la mesura, que Barcelona volia aplicar abans de l'estiu i que ara la Generalitat aplicarà, segons el conseller Felip Puig, abans d'acabar l'any, però va remarcar que el resultat "coincideix" amb la seva visió. "Tant client com prostituta han de ser sancionats, encara que es posi l'accent en el client", va dir.

Trias aprova, la ciutat no

Al marge d'aquesta qüestió conjuntural, el Baròmetre municipal també ha servit aquesta vegada per posar de manifest que un 68,9% aproven la gestió de Xavier Trias (al desembre al dirigent de CiU li donaven un 64,6% i el socialista Jordi Hereu va acabar el mandat amb un 53,8%), si bé la imatge general de la ciutat no acaba de millorar (del 30% que creien que ha millorat al final del mandat d'Hereu, ara en queda un 24,4%), o que fins i tot ha empitjorat (sempre al voltant del 40%; ara un 42,1%). "Cada cop costa més que la gent tingui una visió optimista, però hi ha més confiança en l'administració municipal que en les altres", va argumentar ahir Forn.

En qualsevol cas, Trias no ha de patir ara mateix perquè les eleccions municipals encara són a tres anys vista i la distància que manté amb el seu immediat perseguidor, el PSC, encara és molt gran. El Baròmetre, que recull la intenció de vot però no fa la translació en regidors, registra un forat de deu punts percentuals encara entre CiU i el PSC (19,3% versus 8,7%), que són més del doble respecte dels resultats electorals d'ara fa un any (15% enfront l'11,5%). La bona notícia per als socialistes és la retallada de la distància en quatre punts respecte de l'últim Baròmetre del desembre (23,6% versus 9,1%). El portaveu del PSC, Gabriel Colomé, va destacar que el grau de coneixement del nou cap de files socialista, Jordi Martí, (40%), és "altíssim".

stats