Protesta contra la pederàstia a dos minuts de l'escola dels Maristes

Mig centenar de persones es concentren a la plaça del Centre contra els abusos sexuals a menors

Pares, alumnes i exalumnes, víctimes i fins i tot algun professor de l'escola Maristes Sants-les Corts que hi ha tret el cap s'han concentrat aquesta tarda a la plaça del Centre de Barcelona en una protesta contra la pederàstia. Eren mig centenar de persones darrere un eslògan genèric, que no apuntava a cap escola ni culpable concret, però els organitzadors i els que hi havia protestaven contra l'escàndol de pederàstia dels Maristes. L'escola de Sants-les Corts és a dos minuts a peu de la plaça del Centre.

La protesta d'avui duia el lema "No a la pederàstia, denuncia-ho" i els que s'hi han afegit ho han fet convocats a través de missatges de WhatsApp i un grup de Facebook. La que es va fer la setmana passada, en què més d’un centenar d'assistents van fer una cadena humana al voltant de l’escola, volia donar suport a les víctimes però també als professors i fins i tot a al centre "contra la campanya de desprestigi" dels Maristes. Al grup de Facebook des d’on es va convocar, Marea Marista, encara continua la discussió entre pares, exalumnes i d’altres internautes sobre si l’escola va actuar com pertocava.

"No entenc perquè no hi ha més pares, ni professors" es lamentava Isabel Soanas, mare de dues nenes: una que encara estudia als Maristes Sants-les Corts i una que ja n'és exalumna i que va tenir de professor el principal implicat en l'escàndol, el pederasta confés Joaquín Benítez. Solanas també es queixava de la "manca de transparència de l'escola". "Hi ha bons professors i és una bona escola però amb aquest tema no ho han fet bé", es queixava.

27 Denúncies presentades

Entre les que hi ha als Mossos i als jutjats l'escàndol ja suma 27 denúncies

A les deu denúncies contra l’exprofessor Joaquín Benítez que ja hi ha al jutjat d’instrucció número 6 de Barcelona caldrà sumar-hi les cinc que els Mossos encara no han enviat als jutjats. Aviat se n'hi podrien afegir més. A tot això encara s'hi han d'afegir de les denúncies contra  tres professors més –incloent-hi un subdirector de l’escola– i  un monitor que va treballar-hi 17 dies poc abans de les vacances de Nadal. En total, per ara hi ha 27 denúncies.

El pare que va destapar l'escàndol el mes passat amb la denúncia dels abusos de Benítez al seu fill, que ja havia comunicat a l'escola el 2013, Manuel, assegura que ja s'han posat en contacte amb ell una seixantena de persones que haurien patit abusos, en total. Una, diu, aquesta tarda mateix, durant la protesta. O sigui que la quantitat de denúncies encara pot créixer.

Avui Manuel criticava la protesta de la setmana passada -es van oblidar de les víctimes", deia- i trobava a faltar més gent a la concentració. Està especialment ressentit amb l'escola que li va "tancar la porta als nassos", diu, quan va explicar-los el cas del seu fill. "Qui ha fallat és el centre, quan va amagar que tenien un pederasta confés, ni tan sols van donar a la policia la informació del DNI d'aquest senyor".

L'escola, en dubte

El jutge que investiga els abusos de Benítez ha reclamat les assegurances del centre des del 1983, segons l’agència Efe. Això és el primer pas perquè se li puguin exigir  indemnitzacions com a responsable civil. Tot plegat deixa el paper de l’escola en entredit. Sobretot si es té en compte que un informe dels Mossos sobre la primera investigació, que es va fer el 2011, assegura que el llavors director del centre, Francesc Xavier Giné, "es va negar a facilitar cap dada relacionada amb els fets". Els Maristes neguen que no cooperessin però l’Ajuntament de Barcelona ja ha avisat que, si es demostra que no van complir els protocols, demanaran que es retiri el finançament públic de l’escola Maristes Sants-les Corts.

El Síndic de Greuges, que va impulsar el 2006 el protocol sobre abusos i agressions a menorsque van signar el Govern, l’Estat i la Fiscalia, assegura que l’escola ni cap dels altres implicats van complir el protocol. Però sobretot ha carregat contra els Maristes per no avisar el Govern dels abusos de Benítez quan una queixa dels pares d’un alumne a la direcció va fer saltar el primer avís el 2011. L’escola va denunciar el cas a la Fiscalia, sí, però no en va dir res a la Conselleria d’Ensenyament ni a la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA). La Fiscalia tampoc els va avisar, perquè l’alumne ja era major d’edat –cal aclarir si això va passar per un error del protocol o de la Fiscalia– i el resultat és que Benítez va poder continuar treballant en contacte amb nens fins l’estiu passat, en casals d’estiu i de socorrista en piscines.