Reguitzell de protestes coincidint amb la celebració del Mobile World Congress

Els sindicats de funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona, els treballadors d'Adif a Barcelona i el Comitè de Vaga d'Autobusos i els sindicats de TMB convoquen diversos actes de protesta

L'anunci per part dels sindicats de funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona de manifestar-se durant la celebració del Mobile World Congress a la ciutat se suma a l'anunci que els sindicats de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que van convocar jornades de vaga pel proper 22 i 24 de febrer, és només un dels diversos actes de protesta que estan convocats per questes dates.

La protesta dels funcionaris ha estat convocada el 23 de febrer per Comissions Obreres, la UGT i SAPOL (que és el sindicat majoritari a la Guàrdia Urbana) sortirà de les Torres Venecianes del passeig de la Reina Maria Cristina i anirà per un tram de la Gran Via i entrarà a l'Hospitalet de Llobregat, per concloure al recinte on se celebrarà el congrés de telefonia mòbil, segons ha confirmat Marcos González, portaveu del SAPOL.

La raó del conflicte és que, segons els convocants, el consistori els ha proposat el fraccionament de l'increment salarial de l'1% corresponent als anys 2007 i 2008 en tres anys (el que equival a 70 milions d'euros en total), però diuen que no volen esperar més, i volen també que el pagament s'apliqui a tot el personal laboral que depèn de l'Ajuntament. El proper 18 de febrer hi haurà una reunió entre l'Ajuntament i els sindicats. Segons el resultat d'aquesta trobada, les concentracions podrien ser desconvocades

A més a més, els treballadors d'Adif a Barcelona han anunciat aquest dijous diverses jornades de vaga al febrer (que coincideix amb el Mobile World Congress) i al març. En aquest cas la raó de la protesta és la falta de personal a la província de Barcelona, després de l'últim expedient d'acomiadaments col·lectius, les jubilacions i "els processos de mobilitat i els moviments irregulars" que s'han produït en l'empresa, i les externalitzacions en àmbits com el manteniment de la línia de l'Hospitalet a Mataró i en tasques pròpies dels agents de circulació, segons denuncia UGT.

Les aturades convocats tindran lloc entre les 06:00 i les 08:00 hores i les 14:00 i les 16:00 hores el 22 de febrer; entre les 00:00 i les 02:00 hores, el dia 23; i entre les 00:00 i les 02:00 hores, les 06:00 i les 08:00 hores, i les 14:00 i les 16.00 hores, els dies 25 de febrer, 4 i 11 de març.

A més a més, Comitè de Vaga d'Autobusos de TMB, format pels sindicats CGT i CNT, entre d'altres, ha decidit també aquest dijous mantenir mantenir la convocatòria de vaga del 15 a 19 de febrer i ha decidit afegir quatre dies més, del 22 al 25 de febrer, que són justament les dates en què se celebra el congrés. La raó de la convocatòria en aquest cas és perquè, segons el comitè, frenar la privatització dels serveis públics, acabar amb la contractació precària de l'empresa i recuperar el poder adquisitiu de la plantilla.

Aquests anuncis arriben poc després que els sindicats de TMB convoquessin pel proper 22 i 24 de febrer una jornada de vaga, que coincideix amb l’arrencada del congrés. No és la primera vegada que tots dos factors van, a priori, de la mà. L’anterior ocasió en què es va convocar una vaga de metro coincidint amb el MWC va ser el 2012. El passat 2 de febrer els sindicats de TMB ja va convocar el que van considerar un primer test de vaga, en protesta pel fet que la plantilla tingui el sou congelat i la direcció no.