SOCIETAT
Societat 09/07/2012

Puig anuncia que a final d'any tindrà a punt la llei sobre espai públic

Interior pretén, entre altres objectius, eradicar la prostitució dels carrers i places de les ciutats, per la qual cosa es preveu sancionar tant les prostitutes que ofereixin els seus serveis en ple espai públic com els seus clients

Efe
2 min
Prostitutes a peu de la N-II al matí.

BarcelonaEl conseller Felip Puig ha anunciat avui que el govern català aprovarà a finals del 2012 el projecte de llei sobre l'ús d'espai públic, que sancionarà clients i prostitutes que ofereixin els seus serveis als carrers. També prohibirà anar a manifestacions amb la cara coberta.

En declaracions als periodistes després d'inaugurar la segona Escola d'Estiu a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, el titular d'Interior ha avançat que la seva previsió és que a finals d'any el govern aprovi el projecte de llei perquè el Parlament el pugui tramitar durant el pròxim període de sessions, el 2013.

Segons Puig, aquesta llei, una de les mesures estrella d'Interior per a aquesta legislatura, no serà "prohibicionista" i no regularà sobre drets bàsics, encara que sí que fixarà els "límits extrems" que no es podran excedir per garantir la convivència a l'espai públic.

Amb aquesta nova normativa, que s'inspira en les ordenances municipals, el departament d'Interior pretén, entre altres objectius, eradicar la prostitució dels carrers i places de les ciutats, per la qual cosa es preveu sancionar tant les prostitutes que ofereixin els seus serveis en ple espai públic com els seus clients.

El conseller ha avançat que per limitar la presència de prostitutes als carrers s'establirà un règim disciplinari amb un règim sancionador propi que no necessàriament es correspondrà amb les multes que des de fa un mes s'imposen a Catalunya als clients i prostitutes que exerceixen a les carreteres catalanes, que s'exposen a sancions de fins a 30.000 euros.

Puig, que ha xifrat en unes 350 o 400 les prostitutes que s'exposen a les carreteres catalanes, no ha volgut concretar el nombre de prostitutes i clients a qui ja s'ha obert un expedient sancionador per vulnerar la llei de carreteres i de seguretat viària.

El conseller ha admès que ell defensa postulats abolicionistes respecte a la prostitució, encara que ha reconegut que aquesta pràctica no està prohibida ni a Espanya ni a la majoria de països europeus, motiu pel qual no es pot perseguir.

Davant aquesta situació, Interior buscarà escletxes en les normes de civisme per limitar la prostitució en els espais públics, de la mateixa manera que han fet amb la llei de seguretat viària per intentar eradicar-la de les carreteres.

Puig ha recordat en aquest sentit que disposen d'enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i sobre seguretat pública, en què entre un 70% i un 80 % dels ciutadans es posicionen a favor de posar límits al fet que les prostitutes ofereixin els seus serveis sexuals al mig del carrer.

La nova llei de l'espai públic també preveu sancionar les persones que acudeixin a manifestacions amb la cara tapada, en la mateixa línia que està impulsant el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Puig ha destacat que ja ha parlat amb el ministre en relació amb l'ús de l'espai públic i han "compartit punts de vista", encara que mantenen algunes "discrepàncies".

En qualsevol cas, el conseller ha recordat que, a l'hora d'elaborar la seva pròpia llei sobre l'ús de l'espai públic, estan limitats per la Constitució –ja que Catalunya no pot regular sobre els drets fonamentals– i per les pròpies competències dels ajuntaments.

Per aquest motiu, ha vaticinat que en la redacció del projecte de llei, tensionarà l'àmbit competencial amb l'Estat. Segons Puig, la conselleria ja ha encarregat a alguns juristes que elaborin documents sobre el contingut del projecte de llei.

stats