INCENDIS A L'EMPORDÀ
Societat 27/07/2012

Puig avala els recursos contra el foc

Amb el foc de l'Alt Empordà ja controlat, s'obre el debat sobre la manera com s'ha abordat. El conseller d'Interior, Felip Puig, admet que hi ha hagut tisorades, però nega que hagin condicionat els treballs.

Maria Ortega / Joan Serra
2 min
LA LLUITA CONTRA EL FOC, A DEBAT Amb l'incendi que va començar a la Jonquera ja en fase de control, s'ha iniciat el debat sobre la manera com el Govern ha gestionat els treballs d'extinció. La retallada de recursos econòmics destinats a la prevenció i extinció d'incendis és un dels elements més qüestionats.

BARCELONAPosar més bombers a primera línia del foc per fer front al ràpid avanç de les flames a la zona de la Jonquera "no hauria servit de res", segons el conseller d'Interior, Felip Puig, que ho considera "més aviat un acte suïcida", tenint en compte la virulència del foc. El conseller va avalar ahir el dispositiu muntat a l'Alt Empordà i va negar amb contundència que les retallades hagin tingut cap influència en la manera com s'ha treballat sobre el terreny de la zona afectada, tot i que sí que va admetre que la tisorada ha fet disminuir la disponibilitat de recursos. Davant les primeres crítiques sorgides -CCOO explicarà avui quina incidència creu que han tingut les retallades en l'extinció dels últims incendis-, Puig es blinda en "l'eficàcia" de la feina feta i assegura que en moments de lluita intensa com els que s'han viscut aquests dies a l'Empordà "les mancances se supleixen i no afloren". El conseller va afegir que hauria estat "sorprenent" que tots els sectors patissin retallades menys els Bombers.

El foc, que ja està en fase de control, podria quedar extingit en les pròximes hores si les altes temperatures no ho dificulten. De fet, el conseller alerta del "risc generalitzat" d'incendi. Fins a 31 comarques tenien ahir risc elevat, i per això s'estudia limitar la mobilitat a determinats paratges naturals. La situació que viu el país és, en paraules Puig, de "tensa espera". Només durant la jornada d'ahir es van declarar fins a cinc nous incendis a la demarcació de Girona, que es van poder controlar ràpidament. El Govern demana, per això, màxima col·laboració ciutadana per evitar comportaments irresponsables. El titular d'Interior insisteix que s'està fent tot el possible per identificar els responsables dels incendis, però que és com "buscar una agulla en un paller".

Puig, que va assegurar que no s'escatimaran recursos si hi ha més incendis -encara que sigui més enllà del pressupost assignat-, i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, han demanat comparèixer al Parlament per informar sobre els incendis de l'Alt Empordà. Tots dos consellers oferiran explicacions dilluns. ICV-EUiA va formalitzar, també ahir, la petició de compareixença. El portaveu dels ecosocialistes a la comissió d'Interior, Jaume Bosch, entén que Puig i Pelegrí han d'informar de l'actuació, tenint en compte la reducció de recursos destinats a la prevenció i extinció d'incendis. Bosch va destacar que el seu grup "ha esperat que l'incendi estigués pràcticament controlat per entregar la sol·licitud".

Primer recompte de danys

Els ajuntaments de la zona afectada, per la seva banda, han començat el recompte de danys. El primer que es va determinar van ser el número d'hectàrees afectades per les flames. A partir d'aquí es van quantificar els habitatges o masies cremades parcialment o totalment, els conreus, les línies elèctriques, les instal·lacions municipals i els camins i la seva senyalització. Les dades es faran arribar al Consell Comarcal de l'Alt Empordà i a la mateixa Generalitat.

stats