SEGURETAT
Societat 25/05/2012

Puig retira la web per identificar violents un mes després d'obrir-la

Interior ha tancat la web antivàndals, però no l'ha enterrada. Té previst reobrir-la si hi ha nous episodis de violència i, de fet, estudia crear pàgines similars per identificar violadors i presos fugitius.

Maria Ortega / Arnau Nadeu
2 min
Contenidors en flames el dia de la vaga general del 29 de març. Els aldarulls van motivar l'obertura de la polèmica pàgina d'Interior per identificar vàndals.

BARCELONA.Un mes després de la seva polèmica posada en marxa, la conselleria d'Interior va retirar ahir la pàgina web que demanava la col·laboració de la ciutadania per identificar els sospitosos de causar els aldarulls del dia de la vaga general. La decisió, com expliquen des de la conselleria, no respon en cap cas a una marxa enrere, sinó que la web es tornarà a posar en funcionament si hi ha nous episodis de violència. Interior havia anunciat que ahir substituiria les imatges dels 68 sospitosos que apareixien a la pàgina des de la seva creació per una nova tongada de fotografies, però, finalment, va renunciar a tirar endavant aquesta via, ja que va considerar que les imatges de què disposava "no delataven de manera clara".

El director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, va explicar que la decisió de cancel·lar temporalment la web s'ha pres perquè havia caigut el nombre de visites i perquè no hi ha cap voluntat de fer un "escarni" amb les persones no identificades que ja han estat exposades durant un mes. Està convençut que ha estat una eina policial "eficaç", tot i que han quedat una quarantena de sospitosos per identificar.

Ara, doncs, la web "hivernarà", com explicaven ahir fonts de la conselleria. Més enllà de les crítiques i les demandes que ha suscitat el llançament de la pàgina delatora, el conseller d'Interior, Felip Puig, està convençut de reactivar-la si es repeteixen els episodis de disturbis.

Els resultats d'aquest mètode de col·laboració ciutadana han convençut el conseller, que ara estudia la possibilitat d'aplicar-lo també en altres delictes més enllà de la violència urbana. La conselleria s'està plantejant obrir pàgines delatores per localitzar violadors i fugitius de la justícia i no descarta ampliar el ventall. En aquests casos, la policia coneixeria la identitat dels sospitosos i esperaria rebre informació, a través de la web, que ajudi a la seva detenció.

Una vintena d'identificats

Pel que fa a la identificació de vàndals, la web ha servit, segons Interior, per tancar el setge al voltant de 22 dels 68 presumptes implicats en els disturbis del 29-M que hi apareixien. Durant el mes que ha estat operativa -amb 231 fotografies i 3 vídeos-, la pàgina ha rebut milers de visites, però les aportacions significatives per contribuir a identificar sospitosos han voltat el mig miler, segons les dades d'Interior.

La web antivàndals ja ha sigut objecte de dues demandes i d'una querella des del seu llançament. La fiscalia s'haurà de pronunciar sobre la seva legalitat. El Síndic de Greuges també l'està investigant i el Col·legi d'Advocats de Barcelona en va demanar la retirada fins que no es resolgui si ataca o no els drets fonamentals.

stats