Societat 15/11/2012

Bronca institucional entre Felip Puig i Llanos de Luna

La delegació del govern espanyol a Catalunya acusa els Mossos de no protegir la Prefectura de la Policia Nacional durant la vaga i acusa el conseller d'Interior d'actuar com un "polític irresponsable", Puig titlla la delegada de "partidista" i "deslleial"

Sònia Sánchez
2 min
El conseller d'Interior, Felip Puig, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna / ARA

BarcelonaLa crema de dos furgons de la Policia Nacional aquest dijous durant els aldarulls de la vaga general al vespre ha acabat traient a la llum una bronca institucional entre el departament d'Interior i la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

La Delegació ha acusat la conselleria de no haver protegit prou bé la Prefectura Superior de la Policia Nacional, a la Via Laietana, durant els incidents posteriors a la manifestació alternativa. De fet, en un comunicat de premsa oficial difós aquest dijous al matí, la Delegació "desmenteix rotundament" que rebutgés l'ajuda dels Mossos d'Esquadra, "sobretot quan es va sol·licitar la presència d'aquest cos en dues ocasions, com consta acreditat per escrit".

Com a resposta a aquest comunicat, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha acusat la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, d'actuar amb "deslleialtat institucional" i de forma "partidista" per dificultar la cooperació entre els Mossos d'Esquadra i la policia estatal amb "intencionalitat política".

"No havia passat amb cap altre delegat del govern, fos del color polític que fos", ha denunciat Puig, que acusa la delegada de "donar instruccions" a les forces de seguretat estatal "que distorsionen la cooperació" habitual amb els Mossos. "Quan van ser requerits de nou [els vehicles de protecció] ja era amb la situació d'emergència en marxa i no va ser possible", ha afegit.

"La intenció permanent de distorsionar la realitat, fins i tot quan dóna dades de manifestacions com la de l'11 de Setembre, també la deu tenir quan dóna instruccions" a les forces de seguretat, ha afirmat Puig en referència a Llanos de Luna. El conseller ha insistit a acusar la delegada d'intentar "buscar polèmica entre els cossos de seguretat" català i estatal.

María de los Llanos de Luna, però no s'ha quedat de braços plegats després d'aquestes acusacions i ha tronat a la càrrega. En declaracions a l'agència Efe, ha assegurat que Puig actua com un "polític irresponsable", amb les seves declaracions i ha mostrat la seva sorpresa perquè aquestes paraules es produeixen, segons la delegada del govern espanyol a Catalunya, després que ahir a la nit el conseller li demanés disculpes a través d'un missatge telefònic. Per això, li retreu la seva "deslleialtat institucional" i la seva "ineficàcia" en la gestió de les seves pròpies competències.

Llanos de Luna ha expressat avui el seu respecte per la legalitat i ha criticat la "deshonestedat" i "ineficàcia" del conseller d'Interior, Felip Puig, en acusar-la de donar instruccions que van perjudicar la col·laboració entre la policia i els Mossos.

stats