Ciència
Societat 04/11/2011

Punt final al major simulacre de vol a Mart

Sis voluntaris han estat 520 dies a bord d'un simulador de nau espacial a Moscou (Rússia). El projecte demostra que l'ésser humà podria suportar un viatge d'anada i tornada a Mart

Efe
2 min
Els sis voluntaris que han participat en el projecte 'Mart 500', aquest divendres un cop finalitzada la missió

MoscouEls sis tripulants que han participat en el projecte Mart 500 han tocat Terra aquest divendres, després de 520 dies aïllats del món exterior a l'interior d'un simulador de nau espacial a l'Institut de Problemes Biomèdics de Moscou (Rússia). Es posa punt final, així, al major simulacre de vol a Mart, que ha servit per demostrar, principalment, que l'ésser humà podria suportar un viatge d'anada i tornada a Mart. Els sis voluntaris –els russos Alexéi Sitev, Alexandr Smoléevski i Sujrob Kamolov, l'italo-colombià Diego Urbina, el francès Romain Charles i el xinès Wang Yue– s'hauran de sotmetre a un període de tres dies de proves mèdiques per corroborar el seu bon estat de salut. Els tripulants participaran en una roda de premsa el dimarts de la setmana que ve.

El subdirector de l'agència espacial russa Roscosmos, Vitali Davydov, ha aprofitat el final de l'experiment per reiterar la intenció de Rússia d'enviar un vol tripulat a Mart cap als anys 30 d'aquest segle.

Els participants en el projecte han realitzat un centenar d'experiments, van haver de reparar averies i fer caminades simulades pel planeta vermell. En algunes ocasions, el pols dels voluntaris va arribar a les 160 pulsacions per minut, una xifra que supera les 152 de Iuri Gagarin durant el seu històric vol a l'espai exterior.

Amb diverses tones d'aigua i menjar de reserva, els voluntaris han viscut 520 dies a l'interior de cinc mòduls espacials de 180 metres quadrats, sense finestres i amb la mateixa composició a l'aire, la pressió i el nivell de soroll que en una nau interplanetària, unes condicions similars a les d'un vol espacial real.

El mòdul d'habitatge incloïa una cuina amb taula-menjador, unes habitacions de tres per dos metres recobertes de fusta per a cada voluntari, proveïdes d'un llit, una taula, un armari, un lavabo i una dutxa, que només podien utilitzar cada 10 dies.

La seva experiència servirà per comprovar la compatibilitat psicològica entre els integrants d'una tripulació, i permetrà perfeccionar la construcció de les naus espacials que viatjaran a Mart, una de les prioritats de les agències espacials de Rússia i els Estats Units.

stats