EDUCACIÓ
Societat 30/06/2017

Quatre noies treuen la millor nota de la selectivitat

Un 94% d’estudiants aproven les PAU, 3 punts menys que l’any passat. Anglès registra la davallada més gran i cau 1,5 punts

N. Martínez / L. Bonilla / S. Soro / E. Freixa
7 min
Mònica Torrecilla, una de les quatre noies que ha obtingut la millor nota de la selectivitat

BarcelonaLes millors notes de la selectivitat d’aquest any no han sigut per a un sol estudiant. Quatre persones -totes noies- s’han repartit l’honor d’haver sigut les millors de la seva promoció en aconseguir un 9,8 de nota en les proves d’accés a la universitat (PAU). Totes quatre van haver de destinar bona part del dia d’ahir a atendre els mitjans de comunicació. Alguna d’elles, com la Ivet Cano, va reconèixer que va passar més nervis durant el dia d’ahir que durant els exàmens de la selectivitat. De les quatre, dues han estudiat en instituts públics i les altres dues en centres concertats.

De tots els alumnes que es van presentar a les proves, el 94,02% les han aprovat, cosa que representa un 3% menys que l’any passat. Les dades no han variat gaire els últims d’anys. “No totes les promocions són iguals: seria greu que només hagués aprovat el 40%”, va apuntar la coordinadora de les PAU, Pilar Gómez, que va considerar que la variació d’aquest any “no és res especial”. La nota mitjana de l’expedient de batxillerat ha sigut d’un 7,38 i la d’accés a la universitat, d’un 7. Per demarcacions, la de Lleida ha sigut la que ha tingut un percentatge més gran d’aprovats, amb un 95,49%, seguida per la de Girona, amb un 95,33%. La segueix Barcelona amb un 93,92% i Tarragona amb un 92,64%.

Pel que fa als resultats per assignatures, anglès ha sigut la matèria obligatòria que ha registrat una davallada més gran, ja que ha passat de 7,52 a 6,09 -1,43 punts menys-. Gómez va explicar que la prova “no tenia paràmetres diferents dels altres anys”, però les preguntes eren poc “mecàniques” i requerien més comprensió que altres anys. “No n’hi ha prou portant l’examen après de casa”, va insistir.

Si l’any passat la polèmica es va centrar en l’examen d’economia de l’empresa, aquest any li ha tocat el rebre al de filosofia. No obstant, si l’any passat la nota d’economia de l’empresa va caure un punt -va passar del 6,19 al 5,16-, aquest any les queixes dels estudiants no s’han vist reflectides en la puntuació. La nota mitjana de filosofia d’aquest any ha sigut de 6,27, mentre que l’any passat va ser de 6,56. Els estudiants van queixar-se dimecres a les xarxes socials de la correcció i de les notes que havien obtingut perquè consideraven que eren “massa baixes”.

Pel que fa a la resta d’assignatures, no hi ha gaires variacions respecte a l’any passat en les que són troncals. En la resta, l’única que registra una nota mitjana de suspens és dibuix tècnic, amb un 4,74. La que ha experimentat un creixement més gran és electrotècnia, que ha passat del 4,73 al 5,91. Història de l’art ha passat del 5,89 al 6,7. La que ha baixat més -més enllà de dibuix tècnic- ha sigut ciències de la terra i el medi ambient, que ha passat del 6,69 al 5,85, i grec, del 7,66 al 6,79.

Pel que fa als canvis en la selectivitat de cara als pròxims anys, el Govern està estudiant que les PAU siguin “cada vegada més competencials”, explica la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou. De cara a la selectivitat del curs vinent no s’han previst canvis notables, però amb el temps, el que pretén la Generalitat és encaminar les PAU cap a un tipus de proves que avaluïn més per competències. Jou també va afirmar que no s’han plantejat canviar el pes de l’expedient de batxillerat -que actualment és del 60%- perquè volen “seguir premiant el treball i la trajectòria de l’estudiant”.

MARIA TORRAS

Aficionada a la música: toca el piano i fa ballet
Maria Torres, estudiant de Manresa

La Maria Torras, de l’Institut Pius Font i Quer de Manresa, és una de les quatre noies que han superat les proves d’accés a la universitat (PAU) amb un 9,80. Del quàdruple empat se’n va assabentar ahir al matí quan la van començar a trucar els mitjans per entrevistar-la. “Sabia que l’examen m’havia anat bé però una nota així no me l’esperava. Quan vaig acabar els exàmens vaig preferir no pensar gaire en la nota per si m’enduia un ensurt”, explica, molt contenta. La Maria va cursar batxillerat científic, i encara no ha decidit quina carrera vol estudiar. “Dubto entre física, el doble grau de física i matemàtiques o nanotecnologia”, assenyala. Per preparar-se l’examen no va fer res especial, més enllà de repassar les proves d’altres anys. “El que més vaig estudiar era història perquè era el que més por em feia”. A banda d’estudiar, la Maria és una gran apassionada de la música: tot just ha acabat els estudis de piano al conservatori, practica ballet i fins i tot té un grup, Cromàtics. L’estiu, explica, el dedicarà a descansar. “Tots els estius he procurat marxar fora per conèixer gent nova, però aquest prefereixo descansar. He d’agafar forces per al que vindrà”, conclou.

ANNA SALLÉS

Passió per les matemàtiques i la física
Anna Sallés, estudiant de l'Escola Aula

L’Anna Sallés, de l’Escola Aula de Barcelona, també ha tret un 9,8 a les proves per accedir a la universitat. Va sortir satisfeta dels exàmens, però sense plantejar-se la nota que podia acabar obtenint. Ha arrodonit amb un 10 les proves de matemàtiques, història, català i castellà, explica. Ara ha d’esperar unes hores perquè divendres li confirmin si li concedeixen la plaça a la UPC per estudiar una doble enginyeria, de les branques física i industrial, a través del programa del Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS). “Vaig fer un examen al qual vam presentar-nos 300 persones per a només 40 places disponibles”, explica. L’Anna Sallés recorda que va dubtar sobre si enfocar-se cap a ciències o lletres -“totes dues coses m’agradaven”- i que la va acabar convencent el fet que a la seva escola li atorguessin una beca Cellex per cursar el batxillerat internacional. En aquests dos anys va descobrir la seva passió per la física i les matemàtiques. Però a banda d’estudiar moltes hores, assegura que ha sigut prou metòdica per fer moltes activitats: “Faig piano, tenis, teatre, dansa i cant”, assegura.

IVET CANO

Més nervis per les entrevistes que per la selectivitat
Ivet Cano, de l'institut Santiago Sobrequés

La Ivet Cano, de l’Institut Santiago Sobrequés, de Girona, també ha obtingut un 9,80 i tampoc s’esperava treure tan bona nota. Ha cursat el batxillerat social i vol estudiar publicitat i relacions públiques a la Universitat Pompeu Fabra, ja que li interessa el màrqueting i “com vendre un producte al consumidor”. Pel que fa a la selectivitat, reconeix que no va estudiar perquè ja havia adquirit els coneixements durant el curs. “Només calia repassar per refrescar la memòria”, diu. De fet, ahir estava més nerviosa perquè els mitjans la perseguien per fer-li entrevistes que el dia de l’examen. La prova de català, però, va ser la que li va generar més dubtes. Durant el curs ha sacrificat algunes sortides de cap de setmana i dinars familiars per dedicar-se a estudiar. L’estiu l’aprofitarà per treure’s el carnet de conduir i a l’agost anirà a Sitges amb la família i farà alguna escapada en una casa rural. Li agrada aprendre idiomes -estudia alemany i coreà-, tocar la guitarra i passar temps amb els seus cosins petits. Està emocionada amb la idea d’anar a viure a Barcelona pel seu compte i “canviar d’aires”.

MÒNICA TORRECILLA

Un 10 en filosofia, matemàtiques i francès
Mònica Torrecilla, del Col·legi Santa Teresa Ganduxer

La Mònica Torrecilla, del Col·legi Santa Teresa Ganduxer, de Barcelona, és una altra de les quatre millors notes de la selectivitat. Les proves d’accés a la universitat (PAU) se les va preparar bé i hi anava “bastant segura” però els resultats han millorat les seves expectatives. Per preparar-se la selectivitat va estudiar durant les setmanes anteriors. “L’últim dia ja no podia més i estava esgotada”, reconeix. “Els dies de la selectivitat vaig descansar, tot i que sempre fas la rellegida final”, explica. La clau durant el curs, diu, és “organitzar-se”, però explica que també cal “deixar temps per als amics i per fer activitats”.

La Mònica, que va cursar el batxillerat científic, vol estudiar enginyeria biomèdica a la UB. Pel que fa a les queixes de l’examen de filosofia, ella diu que li va anar bé, tant que ha obtingut una qualificació de 10. “Vaig triar Locke, que era l’autor que la gent considerava més difícil però era el que jo em sabia millor”, diu. També ha obtingut un 10 en les proves de francès i matemàtiques.

A l’estiu s’ha apuntat a un curs d’anglès i vol treure’s el carnet de conduir. Després de la selectivitat va fer un viatge amb les amigues a Andalusia per desconnectar i ara farà vacances amb la família en destins de platja i de muntanya. Pel que fa a les seves aficions, li agrada molt llegir novel·la i ciència-ficció i fer esport, sobretot tenis, natació i bicicleta.

ARNAU DOLÇ I ORIOL RUIZ

Les segones millors notes: nois amb un 9,75 i un 9,50
Arnau Dolç, dels Pallaresos, alumne de l'Institut Antoni Martí i Franquès, ha tret un 9,75

A Tarragona, la nota més alta, amb un 9,75, l’ha obtingut Arnau Dolç, dels Pallaresos, alumne de l’Institut Antoni de Martí i Franquès. A l’Arnau Dolç els exàmens li havien anat bé però no s’esperava treure tan bona nota. Química i física són els exàmens que li van semblar més difícils i filosofia, malgrat les queixes d’alguns estudiants, no li va suposar cap problema. Li agradaria fer el doble grau de matemàtiques i física a la UAB o medicina a la URV.

A Lleida també hi ha hagut un triple empat: tres estudiants (dos nois i una noia) han obtingut un 9,50, la millor nota de les comarques de Lleida. Un d’ells és l’Oriol Ruiz, de l’Institut Samuel Gili i Gaya, el centre on fa poc els alumnes van denunciar l’homofòbia d’un professor. L’Oriol ha tret un 9,5, i afirma que s’ha sorprès “moltíssim”. “Vaig estudiar bastant”, reconeix. Ha estudiat el batxillerat cientificotècnic, i té molt clar que vol fer el doble grau de biotecnologia i bioquímica i biologia molecular. “Té moltes sortides, però m’agradaria dedicar-me a la recerca en medicina. Trobar cures per a les malalties és una cosa que m’encantaria fer”, explica.

Una de les novetats d’aquest any és que per primera vegada s’han celebrat les proves d’aptitud personal (PAP) per als que vulguin ser mestres. Els resultats difereixen força de la selectivitat: només el 71,18% han superat les proves, dels quals 1.592 han sigut dones i 339 homes. “Aquestes eren les xifres que ens esperàvem i s’han cobert les expectatives”, va apuntar el coordinador de les PAP, Josep Maria Cornadó, que va afegir que els resultats de les dues proves estan correlacionats.

El 30% suspèn les proves per poder ser mestre

Les proves es dividien en dues parts: l’examen de competència comunicativa i raonament crític, i l’examen de competència logicomatemàtica. Del total de presentats a l’examen, 458 eren homes i 1.592 dones. “Es tracta d’un grau poc masculinitzat i entre tots hauríem de fer un esforç perquè canviés la situació”, va apuntar ahir la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou.

A Catalunya, els únics graus que tenen una prova d’aptitud obligatòria són els d’educació infantil i primària. Fins a aquest any, els que volien ser mestres ja havien d’aprovar obligatòriament les proves de llengües a la selectivitat. No obstant això, la secretaria d’Universitats i Recerca vol implantar proves d’aptitud personal a medicina a partir del 2018.

stats