POLÍTICA
Societat 05/11/2012

Quaranta firmants denuncien un "mur d'incomprensió i greuges inventats" a Catalunya respecte d'Espanya

Un manifest dóna total suport a la Constitució com a "garantia del període més llarg de convivència democràtica"

Acn
2 min

BarcelonaUna quarantena de professionals de diferents àmbits han firmat un manifest titulat "Amb Catalunya, amb Espanya", que publica aquest dilluns 'El Mundo', en què denuncien un "mur d'incomprensió i greuges inventats" a Catalunya respecte d'Espanya i reivindiquen la seva lleialtat a la Constitució del 1978, que ha estat "la garantia del període més llarg de convivència democràtica".

Albert Boadella, Antonio Elorza, Arcadi Espada, Mario Vargas Llosa, Félix de Azúa, Fernando Savater o Nicolás Redondo Terreros són alguns dels signants. Precisament, ahir 'El País' publicava també un manifest amb 300 firmes a favor del federalisme a l'Estat per evitar la secessió de Catalunya.

"Preocupats pels últims esdeveniments que s'han produït en la vida política de Catalunya". Així comença el manifest en què els signants fan una acèrrima defensa de la Constitució i de l'estat de dret, i mostren el procés polític obert a Catalunya com un "risc de fractura" alimentat per "actituds irresponsables".

Es manifesten "hereus de les tradicions liberal i socialdemòcrata", i asseguren que l"'estat i la nació espanyols són obra del passat, present i futur del poble que vol seguir unit en la defensa de la llibertat, la igualtat i el pluralisme polític i el progrés econòmic".

En aquest context, diuen que "Catalunya s'ha fet creditícia de l'estima i la solidaritat de la resta d'Espanya" i que "ningú pot oblidar la seva important contribució al procés de modernització del país i l'acollida de milers de treballadors de la resta d'Espanya". També reconeixen a aquests treballadors "la seva "aportació al creixement i al desenvolupament de l'economia i a la modernització de la societat catalana".

Els firmants afirmen que no estan disposats a acceptar que un "mur d'incomprensió i greuges inventats es pugui aixecar dins de la societat catalana i entre els catalans i els ciutadans de la resta d'Espanya". Per això, criden l'atenció sobre "el risc de fractura a què poden conduir actituds irresponsables enmig de les dificultats per les quals passa la vida espanyola".

"Lluny d'enfrontar-nos a la crisi de forma desunida", assenyalen els signants, demanen que totes les forces polítiques i socials s'uneixin per sortir del "preocupant tràngol". En aquest sentit, criden a "respectar els cabals democràtics" en tot intent de solució per resoldre els actuals problemes polítics i esmenten "l'observança i l'acatament de les lleis, la cura de la convivència i el respecte als procediments previstos en l'ordenament jurídic".

Així mateix, apel·len al "seny, a la responsabilitat i a la prudència com a actituds indispensables" per fer front als reptes que alguns volen plantejar a la societat espanyola, i manifesten la seva "confiança" en el marc constitucional i en l'estat de dret".

Entre els firmants també hi ha Francesc de Carreras, Joaquín Leguina, Jon Juaristi, Óscar Tusquets, Álvaro Pombo, Fernando Aramburu, Enrique Gimbernat, Joseba Arregi, Andrés de Blas, Juan Pablo Fusi, Carmen Iglesias, Jorge M. Reverte o José Varela Ortega.

Mario Vargas Llosa i Félix de Azúa també van firmar el manifest que ahir feia públic el diari 'El País' en favor d'un estat federal.

stats