Societat 10/07/2012

La pallissa neonazi de Manresa va ser una revenja pel boicot al concert feixista del 12-O a Barcelona

Aficionats radicals de l'Espanyol i del Madrid entre els 17 detinguts pel cas de la sala Stroika. Els Mossos asseguren que els implicats van planificar al detall l'atac i que fins i tot van concentrar-se en un hotel per acabar-se d'organitzar hores abans

Ara
2 min

BarcelonaLes ganes de revenja per l'intent d'impedir un concert feixista el 12-O a Barcelona van acabar en una pallissa planificada detalladament cinc mesos després a Manresa. Això va ser l'atac a un grup de joves que el 23 de març esperaven l'hora d'entrar a la sala Stroika de la capital del Bages per veure una actuació. Ç

És la conclusió a la qual han arribat els investigadors dels Mossos d'Esquadra, que han tancat el cas amb 17 detencions –16 adults i 1 menor d'edat– i que hi impliquen "aficionats radicals de l'Espanyol i del Reial Madrid" i militants o simpatitzants de "diversos partits i entitats d'extrema dreta", segons el comunicat difós aquest dimarts per la policia. De fet, aquests 'hooligans' relacionats amb aquest cas ja havien estat implicats abans amb altres aldarulls i actes violents en l'ambient que envolta aquests dos equips.

Segons els Mossos, el grup neonazi ara desarticulat tenia "la finalitat d'utilitzar la violència per difondre la seva ideologia". Els independentistes, els antifeixistes i els immigrants eren els seus objectius habituals, i actuava de manera organitzada i jerarquitzada: uns planificaven i donaven les ordres i altres obeïen i les executaven.

El 23 de març, els implicats es van armar amb barres de ferro i punys americans, van sortir des de diversos punts de Catalunya –cadascú des de casa seva: Terrassa, Castellar, Igualada, Tarragona, Blanes, Polinyà, Esparreguera, Tordera...– i es van trobar en un hotel de Terrassa per acabar de planificar l'atac. Després van continuar fins a Manresa.

Quan hi van arribar, es van posar "en formació militar" i es van repartir en dos grups d'entre 7 i 8 persones. Van triar com a víctimes el primer grup de joves que van trobar a prop de la sala on s'havia de fer un concert antifeixista. Les víctimes no estaven decidida i, segons la policia, les van escollir "a l'atzar". Un dels nois va rebre tants cops al cap amb una barra de ferro que va estar a punt de morir. Tres joves més van patir lesions de diversa consideració.

Els Mossos van detenir aquest dilluns els quatre membres del grup que encara no havien pogut arrestar. Tretze més ja havien estat detinguts: nou van ingressar a la presó, tres van quedar en llibertat i l'altre era menor d'edat. Les detencions d'aquell dilluns tanquen el cas, segons la policia.

En escorcollar els domicilis de cinc dels detinguts, els agents hi van trobar punys americans, armes blanques, material pirotècnic, altres objectes contundents, a més de força material d'ideologia nacionalsocialista.

Els quatre detinguts d'aquest dilluns estan acusats dels delictes d'assassinat en grau de temptativa, incendi, lesions, danys i desordres públics. El passat 13 de juny ja es van arrestar 12 persones més, de les quals nou van ingressar a la presó per ordre del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa, mentre que dues persones més van quedar en llibertat amb càrrecs i l'obligació de personar-se quinzenalment al Jutjat. El dotzè detingut, menor d'edat, va ser presentar a Fiscalia de Menors. El Fiscal els imputa presumptes delictes d'assassinat en grau de temptativa.

stats