On es poden donar joguines per Nadal?

Els punts verds o les entitats són algunes de les opcions per donar una nova vida a aquests objectes

Les festes de Nadal són, sens dubte, l'època de l'any en què arriben més joguines noves a casa. Les acumulacions a armaris i calaixos són un clàssic d'aquestes dates i els pares es pregunten què poden fer amb les joguines que han quedat arraconades. Les alternatives per donar una nova vida a aquests objectes són diverses: des de portar-les a parròquies o escoles bressol del barri perquè altres nens en puguin gaudir fins a donar-les a entitats i organitzacions solidàries. A Catalunya s'organitzen diverses campanyes i iniciatives amb l'objectiu de trobar una sortida sostenible i humanitària a les joguines velles que han quedat aparcades.

Aquest any faran cas a les joguines noves?

Barcelona: punts verds

Els barcelonins poden donar articles que ja no fan servir, tant en bon estat com nous, lliurant-los als més de 30 punts verds distribuïts per la ciutat. La recollida de joguines es porta a terme durant tot l'any a través de la iniciativa L'altra cara de la joguina de l'Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Fundació Formació i Treball. Quan els ciutadans visiten algun dels punts troben uns espais habilitats per dipositar joguines i jocs que ja no fan servir i poden ser utilitzades per altres nens.

L'entitat s'encarrega de seleccionar i classificar els materials per destinar-los a projectes socials o vendre'ls a un preu simbòlic a la Botiga Amiga. Aquest 2019 s'han recollit prop de 145.000 quilos de joguines, un 61% més que el 2018. Les joguines que es poden aprofitar suposen el 62% del total de donacions; les que finalment es rebutgen es retornen al punt verd perquè els seus materials puguin ser reutilitzats. Fa cinc anys que l'Ajuntament i la Fundació Formació i Treball col·laboren en la recollida de joguines usades als punts verds de la ciutat.

Propostes solidàries

Fundació Apip-Acam

L'Eix Comercial Nou Eixample i l'Associació de Veïns de l'Eixample recullen joguines i material escolar per a la Fundació Apip-Acam. Els veïns poden deixar articles nous i de segona mà per a nens de fins a 14 anys al local de l'associació del carrer Calàbria, 262, de dilluns a dissabte fins al 3 de gener, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Les joguines es destinaran a programes per a dones soles amb fills en situació de vulnerabilitat i exclusió social. Les entitats que participen en la iniciativa demanen especialment jocs de taula, contes infantils, material escolar i joguines per als més petits.

Il·lusions Solidàries

Una altra opció és anar al taller d'Il·lusions Solidàries, al carrer de la Ratlla, 8, de Caldes d'Estrac (Maresme), o al magatzem que aquesta petita entitat dedicada a la reparació de joguines té a la Nau Vila Besòs, al districte de Sant Andreu. Fa set anys que Inés Pacho i un petit grup de voluntàries donen una segona vida a aquests objectes. "Mirem què podem aprofitar i ho netegem i restaurem", diu Pacho, que concreta que generalment són tasques que fan que la joguina torni al seu estat original. "Si tenen cops o ratlles busquem una pintura del mateix color; si les nines tenen la roba trencada busquem una muda nova", afegeix.

Objectiu: joguines per a tothom

Accepten donacions durant tot l'any, però la feina s'accentua al Nadal, quan els arriba la majoria del material. També creixen les peticions dels centres d'acollida i casals amb què col·laboren. "Cada vegada demanen més material i és més difícil fer un regal personalitzat als nens", afirma Pacho. La majoria d'aportacions provenen de coneguts o escoles que lliuren els objectes que ja no utilitzen més. L'any passat les voluntàries van rebre més de 12.000 donacions i van repartir 8.000 articles –que inclouen jocs, joguines i material escolar– a 34 organitzacions. 

Tarragona, Lleida i Girona

A la resta de demarcacions, els ajuntaments no tenen en marxa cap campanya de recollida de joguines, però diverses iniciatives particulars es dediquen a aquesta tasca. A Tarragona, la Universitat Rovira Virgili ha recollit jocs usats fins a aquesta setmana i també ho va fer aquest diumenge el Centre Cívic Santa Eugènia a Girona. D'altra banda, entitats com Càritas o Creu Roja Joventut impulsen projectes de recollida de joguines noves per a nens en situació de vulnerabilitat. A tot Catalunya, les botigues de la cooperativa Abacus també recullen joguines noves o que hagin estat comprades a la cooperativa i estiguin en bon estat.