21/05/2016

Què sabem del ‘hacker’ que va atacar el sindicat dels Mossos?

3 min
En el vídeo que va publicar sobre l’atac al sindicat hi ha música de grups catalans i espanyols.

Barcelona¿Qui s’amaga darrere del compte de Twitter @GammaGroupPR, des d’on s’ha reivindicat l’atac informàtic al Sindicat de Mossos d’Esquadra i la filtració de dades personals de 5.540 policies? És difícil saber si és un home, una dona o un grup de persones. Fa servir els pseudònims Phineas Fisher i Hack Back i, tot i que ha assegurat a aquest diari que no té por dels Mossos, és conscient que el que fa és perillós. “Amb la merda que estic fent espero estar mort o a la presó d’aquí pocs anys”, va publicar en un comentari a Reddit.com tot just fa dos dies. Comentava una notícia sobre l’anunci que havia fet assegurant que havia robat 10.000 euros a un banc i els havia donat a una campanya en suport als kurds de Rojava. Fins i tot donava consells sobre com suplantar targetes de crèdit.

Coneix bé l’escena hacker estatal: fa bromes mofant-se del pirata informàtic mediàtic Chema Alonso i segueix l’activitat de La 9 de Anon, un dels grups d’Anonymous més actius de l’Estat. “M’agrada la seva política i les coses que escriuen, però escriuen molt i hackegen poc”, diu. També coneix bé els casos més polèmics que afecten els Mossos i tot indica que sap català, o que treballa amb algú que en sap. Ho nega i manté que va utilitzar Google Translate per escriure els tuits i el manifest sobre l’atac al sindicat, però això no encaixa amb el text. ¿Quin traductor automàtic escriurà “soldats rassos” en lloc de “soldats rasos”? ¿O es descuidarà els accents d’algunes paraules i els d’altres no? A banda, al vídeo que va publicar sobre l’atac informàtic al sindicat, se sent música de grups com Subverso, L’odi Social, Ana Tijoux, Los Chikos del Maiz i Pira’ts Sound Sistema.

La ideologia

Explica que va descobrir el documental Ciutat morta al portal anarquista LaPeste.org. Fa servir un correu electrònic del servidor Riseup.net, habitual entre activistes de moltes menes, i no amaga la seva ideologia: “Per desgràcia el nostre món està al revés; t’enriqueixes per fer coses dolentes i t’empresonen per fer coses bones”, diu, per exemple, en un dels seus escrits.

Tot i que és difícil saber què s’amaga darrere d’un compte de Twitter, dos pseudònims i un correu electrònic anònim, és gairebé segur que qui en mou els fils va hackejar el Sindicat de Mossos d’Esquadra. El vídeo que ha publicat, tot i que està preparat i editat, demostra com ho va fer. Al compte de Twitter també va difondre dos documents en què explica com va vulnerar els servidors de Hacking Team i de Gamma Group, encara que les explicacions que dóna són prou vagues perquè dins l’ambient hacktivista se’n malfiïn. Des de La 9 han dit a l’ARA que l’explicació sobre l’atac a Haking Team els sona “fantasiosa”. Creuen que darrere de @GammaGroupPR hi ha un concepte “tipus Anonymous” amb un perfil “difús” i “burleta” probablement format per més d’una persona. Se’n consideren “companys”, tot i que no hi estan del tot d’acord.

Sigui qui sigui que hi hagi darrere de @GammaGroupPR, ningú més ha reivindicat cap dels tres atacs, ningú l’ha desmentit, tampoc, i ningú més n’ha donat explicacions. A més, a qui sap trobar-lo, li contesta preguntes. I s’explica, encara que el que digui potser no es pugui prendre al peu de la lletra.

stats