Societat 07/10/2014

Què pot fer la medicina per la infermera contagiada d'Ebola?

La dona ha començat a rebre un sèrum experimental a base d'anticossos d'un supervivent

Ara
2 min
El brot d’Ebola que ha matat 101 persones és “significatiu”, diu l’OMS

BarcelonaLa medicina disposa de diferents tractaments per fer front a l'Ebola, però no n'hi ha cap d'aprovat oficialment. Per tant, es tracta de medicaments experimentals. Els laboratoris farmacèutics treballen contra rellotge per trobar una solució idònia, però cap podrà superar totes les proves de seguretat abans que acabi l'any, malgrat que la propagació de la malaltia s'està accelerant i ja ha causat més de 3.500 morts a l'Àfrica occidental.

Dos tractaments experimentals a Madrid

En el cas de la infermera ingressada a Madrid, les autoritats del ministeri han confirmat que disposen de dos d'aquests tractaments experimentals. El que ja s'està utilitzant és un sèrum hiperimmune extret d'un pacient que va sobreviure al contagi.

Tot i que els responsables del ministeri no han confirmat de quin pacient es tracta, per la confidencialitat del donant, algunes fonts apunten que seria la cooperant Paciencia Melgar, infectada juntament amb el religiós Miguel Pajares l'agost passat, però que no va ser repatriada. La dona sí que hauria viatjat a Madrid el 25 de setembre per donar sang i ajudar Manuel García Viejo, el segon religiós ingressat, tot i que el pacient va morir.

L'OMS avala que es facin tractaments experimentals

Els responsables del ministeri han recordat, en qualsevol cas, que aquest sèrum té una "eficàcia no provada". La Organització Mundial de la Salut (OMS) considera "lícit" provar qualsevol tractament experimental, ja que ja va advertir fa setmanes que el món s'enfronta a la crisi sanitària més greu dels últims anys, i aquesta podia acabar provocant més de 20.000 contagis.

El ministeri de Sanitat també disposa d'un segon tractament experimental més enllà del sèrum, un antiviral anomenat Fabipiravir. Aquest antiviral no ha estat testat tampoc en humans, però sí que va ser efectiu en ratolins contagiats.

Sense tractament específic: què s'ha de fer i què no es pot fer

Els infectats per l'Ebola, més enllà dels tractaments experimentals, han de mantenir una hidratació completa del cos, ja que el sagnat i les diarrees poden complicar-ne l'estat. Per això és important mantenir l'equilibri del balanç de fluids i electròlits, volum circulatori i pressió arterial. Estan contraindicades les injeccions intramusculars, els antiinflamatoris no esteroïdals –aspirina, per exemple– i les teràpies anticoagulants.

A més a més, és important minimitzar l'ús de procediments invasius que poden provocar el sagnat excessiu del pacient.

Vuit tractaments i dues vacunes

L'OMS va reunir a principis de setembre més de 150 especialistes de tot el món per analitzar la idoneïtat de tots els tractaments i possibles vacunes per fer front a l'Ebola. Després de dos dies estudiant les potencialitats de cada cas, van determinar que existien vuit tractaments i dues possibles vacunes. Cap d'ells podrà fabricar-se a gran escala abans que acabi l'any, per això la utilització del sèrum extret de supervivents –en teoria, amb anticossos generats pel propi organisme per enfrontar-se al virus– és l'opció més viable.

Entre els vuit tractaments, més enllà del plasma de convalescent, es troba el fàrmac Zmapp, la globulina hiperimmune –obtinguda a través de la purificació i concentració de plasma d'animals o persones infectades–, el TKM-100802, l'AVI 7537, el Favipiravir, interferons i el BCX4430.

Les dues vacunes esmentades per l'OMS estan fabricades pels laboratoris GlaxoSmithKilne i NewLink Geneetics de Johnson & Johnson. Està previst que totes dues es comencin a provar abans que acabi l'any.

stats