MODA I TENDÈNCIES
Societat 28/01/2012

Què ens posarem l'hivern vinent?

Thaïs Gutiérrez
3 min

L'hivern que ve serà gris. I negre. Però també marró amb alguns tocs de blau marí. Aquests són els principals colors amb què vestirem la temporada tardor-hivern 2012-13 si ens refiem de les col·leccions que s'han presentat aquesta setmana al 080.

La crisi no atura la creativitat però obliga a ser més racionals, diuen els dissenyadors que han presentat la seva feina i expliquen que això es tradueix en vestits més versàtils. "La gent ara es mira molt més el que compra i agraeix que si es gasten diners en una peça de roba els pugui servir tant de dia com de nit, tant a la primavera com a la tardor", explica Montse Liarte, una de les dissenyadores destacades de la passarel·la catalana. Krizia Robustella, la jove modista que va guanyar el premi 080 de l'any passat, hi està d'acord, i per això ha adaptat el seu estil -modern i urbà- "perquè es pugui portar fins i tot en situacions en què cal anar més elegant", diu. "Els clients ara volen això, poder barrejar conceptes i estils per fer les peces de roba més útils", explica Robustella.

La dissenyadora Miriam Ponsa, que confessa que sempre li ha agradat "inspirar-se en personatges de la nostra cultura", avança que la temporada vinent es portaran peces de roba gruixuda, a base de llana barrejada amb altres textures, per donar "un toc molt rural". I finalment el dissenyador Josep Abril, un dels més consolidats del 080, apunta cap a una temporada masculina plena d'austeritat i de colors freds.

Dones abrigades amb un punt rústic

La dissenyadora Miriam Ponsa té molt clar que l'hivern que ve es portaran els jerseis de llana de grans dimensions: abrigadors i amb inspiracions rurals. Els colors, com diu ella, seran "ombrívols", amb predomini del negre, el gris i el marró, amb algun toc verd. Un altre punt fort serà la barreja de materials. La llana, el cotó, els teixits impermeables i fins i tot els plastificats.

Homes de fosc: austers i elegants

Per a ells la temporada que ve està plena de colors freds: el negre, el gris o el blau marí seran els reis. El dissenyador Josep Abril apunta que els pantalons no tindran terme mitjà: o seran molt amples o molt estrets, ideals per als que els agrada arriscar-se. El punt d'originalitat el donaran els quadres, d'inspiració escocesa, que es poden combinar amb jaquetes amb base clàssica.

Barreja de textures

La llana casa bé amb el cotó però també amb els teixits acrílics i amb la seda. Per què no? Aquesta sembla que ha estat la pregunta que s'han fet gran part dels dissenyadors que han passat pel 080, on s'ha pogut veure que la barreja de teixits i la investigació amb els materials es portaran molt la temporada de fred vinent. La voluntat és fer durar al màxim les peces de roba.

Colors fluor per als més joves

Krizia Robustella, que va guanyar el premi 080 del 2011 i que ahir va anar a parar en mans d'Alexis Reyna, avança la possibilitat que els colors fluor inundin els carrers per trencar la predominança del negre. Ella aposta per l'estil urbà per als més joves amb la possibilitat de combinar-ho amb peces de vestir. És el que anomena "sport deluxe", un estil que permet vestir des del matí fins a la nit.

L'elegància del negre i del gris

Per a Montse Liarte la temporada vinent serà de color negre i gris però avança que la fredor d'aquests colors es podrà trencar amb la suavitat dels roses i els marrons camell. Igual que Ponsa, aposta fort per la llana i per les barreges de textures. Creu que la seda, els tuls i el tricot tornaran amb ganes de cara a un hivern en què per sobre de tot la roba haurà de ser versàtil.

stats