EDUCACIÓ SUPERIOR
Societat 21/06/2012

Quin serà el pròxim MIT?

Joyce Lau
2 min
Un dels edificis del campus del Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston.

THE NEW YORK TIMESHi ha un element comú entre els centres d'ensenyament superior que lideren els rànquings universitaris: generalment són centres antics. Dos nous barems -el del rànquing mundial d'universitats (World University Ranking), publicat per Times Higher Education (THE), i el publicat per Quacquarelli Symonds (QS)- han servit per primera vegada per qualificar exclusivament centres de menys de 50 anys. Són els hereus del Massachusetts Institut of Technology (MIT) de Boston.

Una universitat amb 50 anys encara és a l'adolescència. THE afirma que la seva classificació "proporciona una visió única de quines universitats poden ser les futures Harvard o Cambridge". La revista va publicar al maig la seva classificació dels "100 de menys de 50". El centre situat al capdamunt de la classificació era la Postech (Universitat de Ciència i Tecnologia de Pohang), de Corea del Sud. Tot i que només ocupa la posició número 53 en els rànquings ordinaris, aquesta universitat "ha realitzat grans progressos beneficiant-se d'una important dotació de capital privat i d'un fort suport polític", diu la revista.

Els millors, segons THE

Els altres centres amb millor rànquing són: l'Escola Politècnica Federal de Lausana, de Suïssa; la HKUST (sigles en anglès de la Universitat de Ciència i Tecnologia de Hong Kong); el KAIST (sigles de l'Institut Avançat de Ciència i Tecnologia de Corea); la Universitat Pierre i Marie Curie, de França, i els campus d'Irvine i de Santa Cruz de la Universitat de Califòrnia. Tres centres britànics, la Universitat de York, la Universitat de Lancaster i la Universitat d'East Anglia completaven el top ten . Hong Kong va rebre els màxims honors a la llista Els top 50 de menys de 50 de QS, publicada al maig. La Universitat Xinesa de Hong Kong i la HKUST ocupen la primera i la segona posició del rànquing, i la Universitat de la Ciutat de Hong Kong, la novena. Els centres asiàtics, sobretot els instituts de tecnologia, dominen la classificació.

Els dos centres coreans capdavanters al rànquing de THE també són entre els 10 primers de la llista elaborada per QS. La Universitat Tecnològica de Nanyang, a Singapur, ocupa la quarta posició. "Les economies asiàtiques han continuat l'expansió durant els últims anys, indicant que, mentre molts països occidentals han implantat mesures d'austeritat com a conseqüència de la recessió, països com ara Corea, Hong Kong i Singapur han augmentat les dotacions econòmiques de les universitats", explica Danny Byrne, redactor de TopUniversities.com, la web que publica el rànquing de Quacquarelli Symonds .

Els Estats Units han obtingut uns resultats pobres en el rànquing de centres de creació recent. A la llista de 50 de QS, només hi ha 2 centres nord-americans, i a la llista de 100 centres de THE, només n'hi ha 9. De la Gran Bretanya, a la classificació de QS hi figuren 8 centres britànics de creació recent, i a la de THE, 20. Pel que fa als països emergents -coneguts amb el nom de BRIC (Brasil, Rússia, Índia i la Xina)-, gairebé no apareixen a les llistes. "Abans no assoleixin el nivell de les millors universitats joves asiàtiques encara els caldrà millorar en molts aspectes", diu Bryne, referint-se a les institucions educatives dels països BRIC. De Rússia, l'Índia i la Xina continental no hi figura cap centre en els dos rànquings.

stats