Societat 20/07/2011

Quincy Jones barreja jazz i joves talents

Peralada degustarà aquesta nit un dels plats forts de la celebració dels 25 anys del festival. El llegendari Quincy Jones s'envoltarà de joves talents de tot el món per descobrir tots els gustos de la música.

Narcís Presas
2 min
Quincy Jones en la presentació ahir de l'espectacle amb The Global Gumbo All Stars.

Peralada.El gumbo és un plat crioll originari de la Meca del jazz, Nova Orleans, fet a base de carns, verdures i marisc. És, en definitiva, una barreja de gustos i sensacions que ara Quincy Jones pretén traslladar al món de la música en el seu projecte Global Gumbo All Stars. Als 78 anys, Jones ho ha viscut tot a la vida, però encara té corda per fer el que més li agrada: ajudar els joves i descobrir nous talents. Jazzman de referència mundial, guanyador de 27 Grammy i productor, entre d'altres, de Michael Jackson i Frank Sinatra, Quincy Jones s'ha bolcat en aquest projecte que reuneix la brillant trajectòria del trompetista i l'enorme talent d'algunes de les promeses més grans a escala mundial en un espectacle únic que barrejarà estils i cultures, i experimentarà noves sonoritats.

Ni Quincy Jones ni els joves membres del Global Gumbo tenen la mateixa edat ni parlen el mateix idioma, però sí un llenguatge musical comú. El productor i compositor va anticipar ahir que serà un concert que parlarà de "com d'increïble pot arribar a ser la diversitat", amb un ampli repertori en què tindran cabuda "tots els colors, com al gumbo ", i que inclourà peces seves, composicions del pianista cubà Alejandro Rodríguez, el seu gran apadrinat, i fins i tot el tema Peralada , creat ad hoc per la jove pianista Emily Bear, de només 9 anys.

El concert de Peralada serà una de les dues úniques cites europees del Global Gumbo d'aquest estiu juntament amb el Festival de Jazz de Montreux. Abans van actuar al Festival de Mawazine, al Marroc, i al setembre arribaran al Hollywood Bowl de Los Angeles. Els joves talents que integren el Global Gumbo varien segons el concert en funció del lloc on actuen. Per donar un aire mediterrani a l'actuació d'avui, Jones ha seleccionat la cantant, trompetista i saxofonista de l'Escola de Música de Sant Andreu de Barcelona Andrea Motis, de 15 anys, i el cantant, guitarrista i percussionista flamenc Antonio Carmona.

Quincy Jones no actua a Catalunya des del 1992, quan amb motiu dels Jocs Olímpics va omplir tres vegades el Palau de la Música. Peralada reviurà aquesta nit, doncs, el millor jazz del cèlebre productor i també tastets del seu nou plat, cuinat amb la complicitat d'uns ingredients amb gran potencial.

stats