Societat 08/07/2011

RTVE busca solució provisional per a la dimissió del seu president

El consell d'administració de la corporació RTVE, que dimarts va assumir la direcció executiva d'aquest ens després de la dimissió d'Alberto Oliart, estudia fórmules per resoldre el buit de poder.

Auri Garcia Morera
2 min
TVE ha estat envoltada de polèmica durant els últims mesos d'Alberto Oliart a la presidència de la corporació RTVE.

Barcelona.El Partit Popular va deixar clar ahir que no té intenció de pactar el nomenament del substitut d'Alberto Oliart a la presidència de RTVE fins després de les eleccions generals espanyoles, que s'haurien de celebrar la primavera de l'any que ve. El coordinador d'economia dels populars, Cristóbal Montoro, va dir que "aquesta legislatura s'ha d'escurçar i, per tant, a partir d'aquí, procedir a la renovació dels òrgans institucionals", i va descartar així que la renovació es faci abans dels comicis.

Com passa en el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i el mateix consell d'administració de RTVE, els nomenaments s'han de fer amb una majoria qualificada (dues terceres parts) del Congrés, cosa que obliga els dos grans partits de l'Estat a posar-se d'acord per desbloquejar la situació en què estan aquests organismes.

Davant d'aquesta situació, el consell d'administració de RTVE va demanar dimarts als advocats de l'Estat un informe que determini si el mateix consell pot nomenar un president interí d'entre els onze membres que el formen. La llei que defineix el procediment no preveu una situació com l'actual, i tampoc els estatuts socials del consell concreten si li correspon nomenar un president interí ni si tindria capacitat executiva o només en tindria per convocar el consell. En cas que finalment sigui el consell qui nomeni un president interí d'entre els seus membres, el diari Público assegura que el PSOE apostaria per Miguel Ángel Sacaluga, opció amb poques possibilitats de prosperar a causa de la relació de forces al consell. Una opció més factible, segons el mateix diari, seria el conseller del grup parlamentari de Convergència i Unió, Manuel Silva.

L'alternativa a fer president un dels membres del consell és que es faci càrrec de la direcció executiva o de la gestió ordinària un directiu de la corporació. El candidat amb més opcions, segons les informacions de diversos mitjans, seria el director general corporatiu, Jaime Gaiteiro.

En aquest context d'espera, ahir van sorgir diverses veus que lamentaven el buit de poder a RTVE i que demanaven que es trobi una solució de manera ràpida. El president de l'Associació d'Usuaris de la Comunicació (AUC) va assegurar que "el buit de poder serà tràgic perquè, a més, el model de finançament és ineficaç". Per aquest motiu, el president de l'AUC també va considerar que la dimissió d'Alberto Oliart ha arribat "en el pitjor moment possible".

En la mateixa línia, el president de la Federació de Productors Audiovisuals Espanyols (FAPAE), va qualificar de "preocupant" la situació de RTVE i va demanar que "se solucioni" immediatament.

stats