Societat 13/12/2011

Rajoy, Messi i Shakira, els caganers més venuts d'enguany

Lara Bonilla
3 min
Els caganers de Rubalcaba i Rajoy

BARCELONA.Explica la llegenda que els pagesos que no posaven el caganer al pessebre tindrien aquell any una mala collita. "I per això es va estendre tant la tradició del caganer. Però es posava d'amagat perquè era considerat una falta de respecte", explica Joan Lliteras, president de l'associació Amics del Caganer, que ha organitzat una exposició de caganers que es podrà veure fins al 18 de desembre a la Fira dels Brocanters de Barcelona. De fet, el caganer encara s'acostuma a col·locar sota un pont, en un paller o en algun indret ocult fora del paisatge pessebrístic perquè no sigui visible des de la cova del naixement, expliquen Jordi Arruga i Josep Mañà al seu llibre El caganer.

Figura irònica i escatològica alhora, és una de les peces més característiques de la imatgeria popular nadalenca. S'ha popularitzat tant que sense caganer de vegades no hi ha pessebre. La figura tradicional del caganer és la d'un pagès cofat amb barretina amb les natges al descobert fent les seves necessitats. També sol portar un cigarret al llavi o una pipa i algunes vegades té a la mà un tros de paper o de diari. Des de fa uns cinquanta anys, coincidint amb l'aparició de les minifaldilles, també es fabriquen caganeres.

De caganers n'hi ha a altres indrets del món però "l'únic lloc del món on ha estat sempre al pessebre és a Catalunya", explica Lliteras. Sempre vol dir des del segle XVIII, que es quan aquesta figura es va popularitzar. Era una figura obligada als pessebres vuitcentistes, "car la gent deia que amb la seva deposició femava la terra, que esdevenia fecunda i assegurava el pessebre per a l'any següent i amb aquest la salut i la tranquil·litat de cos i d'ànima", va escriure el folklorista, Joan Amades. "Fer figurar aquest homenet al pessebre portava sort i alegria, i no fer-ho, desventura", deia Amades.

Als pessebres de Múrcia, Nàpols i Portugal també s'hi troben caganers i són coneguts amb els noms de cagones, cacone i cagoes, respectivament, expliquen Arruga i Mañà.

Del caganer pagès al de Piqué

La tradició ha anat evolucionant i tot i que el caganer continua present als pessebres de la majoria de llars catalanes, la figura tradicional ha deixat pas a personatges mediàtics. A l'Associació Amics del Caganer, fundada per expandir la figura més peculiar del pessebre català, no estan interessats en els caganers de personatges famosos però reconeixen que han contribuït a popularitzar-lo. En els últims anys, la figura del caganer és objecte d'una contínua reinterpretació. La família d'artesans figuristes Alós Pla, de Torroella de Mongrí, estan especialitzats des de l'any 1992 en el disseny i fabricació de caganers. "Mentre que la tendència de les figures del pessebre va a la baixa, la figura del caganer ha fet gràcia i cada cop en fem més", explica Marc Alós, dissenyador de Caganer.com.

Cada any renoven el seu catàleg amb nous personatges d'actualitat. Aquest Nadal, els més venuts són els caganers de Mariano Rajoy, de Shakira, dels futbolistes Messi i Piqué i de personatges infantils. A més dels més venuts, entre les novetats d'aquest Nadal destaquen també els futbolistes Cesc Fàbregas, Víctor Valdés i Iker Casillas, el cantant Mike Jagger i els personatges de còmic Astèrix i Obèlix, així com els prínceps d'Anglaterra, Guillem i Kate. Del món de la política, tenen el seu caganer l'alcalde de Barcelona i l'excandidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Qui més qui menys té el seu caganer, i és que com diu Mossèn Ballarin, "el caganer som tots".

stats