societat
Societat 07/03/2012

L'Ajuntament de Rasquera convocarà una consulta vinculant sobre la plantació de cànnabis

El consistori anuncia una assemblea amb els veïns per al pròxim 10 d'abril per decidir si el projecte es retira o continua endavant. La decisió s'haurà de prendre per un mínim del 75% dels vots emesos

Acn
3 min

RasqueraL'Ajuntament de Rasquera (Ribera d'Ebre) convocarà el pròxim 10 d'abril una assemblea popular per consultar als veïns de la població, de forma "vinculant", si accepten o rebutgen el projecte de plantació de cànnabis al municipi que impulsa el consistori juntament amb l'associació d'autoconsum ABCDA. La decisió, segons ha informat per carta l'Ajuntament als habitants del poble, s'haurà de prendre per un mínim del 75% dels vots emesos.

Concretament, la consulta posarà sobre la taula les opcions de tirar endavant les mesures del pla anticrisi, en què s'inclou el projecte de plantació de marihuana, o bé la seva revocació, després de la seva aprovació al ple el passat 29 de febrer.

"La decisió presa a l'assemblea serà vinculant. La pregunta serà sí o no. En cas que guanyi el 'no', es revocarà la decisió presa en el ple extraordinari urgent del passat dia 29 de febrer de 2012. En cas que guanyi el 'sí', es durà a terme el projecte aprovat", conclou la missiva enviada als veïns pel govern que encapçala l'alcalde republicà, Bernat Pellisa.

La celebració d'aquesta consulta, que l'oposició de CiU va reclamar de forma insistent durant el ple, ha de culminar el procés de participació ciutadana que el consistori ha posat en marxa després d'aprovar formalment aquest projecte. Així, i al marge de la possibilitat que els veïns tenen de presentar al·legacions o suggeriments als acords del ple durant un període de 30 dies des de la seva publicació al 'Butlletí Oficial de la Província', el consistori ha anunciat també en la mateixa missiva la celebració d'una "àgora cannàbica" al municipi, els pròxims 15, 16 i 17 de març, en què representants consistorials i dels promotors de la plantació pretenen resoldre els dubtes dels veïns i emetran un informe amb les crítiques i millores aportades.

Amb tot, l'equip de govern d'ERC continua convençut de les bondats i de la viabilitat del projecte, tant des del punt de vista legal com econòmic, i així ho intenta transmetre als veïns a la carta. Argumenten que el lloguer de la finca del banc de terres municipal ha de permetre a l'ABCDA poder cultivar el cànnabis "estrictament necessari per a l'autoconsum dels seus associats", sense finalitats de comercialització, i segons "els paràmetres permesos pel Tribunal Suprem", i amb mesures de seguretat i control d'un projecte que permetrà "regular, ordenar i fiscalitzar" una "realitat social que existeix arreu de Catalunya des de fa anys sense que fins ara cap administració ho hagi fet públic".

Anticipar-se a les associacions

Més i tot, la missiva revela que el consistori hauria actuat davant la possibilitat que associacions d'autoconsum haguessin decidit establir-se al municipi "sense que els ho poguéssim prohibir, ja que no tenim competències, és perfectament legal i, a més, entenem que és de justícia i d'interès de les administracions públiques i de la societat civil catalana". Això, argumenten, podria haver permès que els pagesos lloguessin les finques sense intervenció municipal, "tal com fan altres pagesos arreu de Catalunya lliurement i legalment sense que ningú els posi cap impediment". "Ja està bé d'hipocresia! La Generalitat, i especialment el departament d'Interior, en són plenament conscients i, aviat se sabrà tot", afegeix.

També addueixen que serà la mateixa associació d'autoconsum –"que té cultius arreu de Catalunya"– la que es responsabilitzarà de les activitats de conreu, que es duran a terme en finques "estrictament vigilades" amb càmeres de seguretat i vigilància les 24 hores del dia per evitar l'accés de terceres persones. Aquesta plantació, a més, s'efectuaria no en la totalitat de les finques sinó en hivernacles construïts "amb els permisos i l'estudi d'impacte ambiental corresponent segons l'informe de previsió de cultiu basat en l'informe tècnic de la memòria i complint estrictament la legalitat vigent".

Reunions amb Compte i De Alfonso

Sobre el finançament del projecte, pel qual el consistori preveu rebre 1,3 milions d'euros en dos anys, el consistori explica que es nodrirà de "les quotes que ingressen els socis (quotes similars a les que es paguen en un gimnàs per la utilització de diferents serveis)". L'Ajuntament també subratlla la memòria jurídica i el prestigi dels professionals que l'han elaborat i anuncia que sol·licitaran una reunió amb la fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Teresa Compte, i amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, "per tal de posar en coneixement seu una sèrie de fets molt greus que en aquests moments no podem avançar, perquè no és just el que està succeint".

La repercussió i la difusió de la notícia, a més, ha resultat positiva per al municipi, segons destaca la carta, "a l'hora de promocionar els nostres productes i fomentar el turisme". "En gran part dels mitjans de comunicació nacionals i internacionals la notícia l'han relacionada positivament amb els nostres pastissets, la pauma, la cabra blanca, l'oli d'oliva i la mel; així com amb el nostre entorn natural, el nostre patrimoni i la nostra cultura. En cap cas hem perdut la nostra identitat, sinó que l'hem reforçada. Ja hem rebut peticions de gent interessada a adquirir els productes típics del nostre poble. Rasquera és ja coneguda al món per la seva iniciativa pionera", sentencia.

stats