SOCIETAT
Societat 12/04/2013

Rasquera reclama a les instàncies judicials la resolució immediata dels processos pendents contra el projecte cannàbic

L'Ajuntament es reafirma en la iniciativa i acusa les institucions estatals de polititzar-la i criminalitzar-la per intentar que fracassi

Acn
4 min

BarcelonaL'Ajuntament de Rasquera (Ribera d'Ebre) no tira la tovallola amb el seu projecte cànnabic i ha exigit a les diferents instàncies judicials que resolguin amb celeritat els processos pendents.

Un any després de la consulta popular que va beneir el pla anticrisi per aconseguir recursos econòmics gràcies a l'acord amb una entitat d'autoconsum, la iniciativa continua aturada a l'espera del resultat de les diligències de Fiscalia i el recurs estatal davant el jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona. El consistori, que acusa l'Estat de criminalitzar i polititzar el projecte per fer-lo descarrilar, aprova una moció aquest divendres per traslladar el debat al Parlament.

Tot i que Fiscalia va assegurar que les diligències informatives obertes pel cas el març de l'any passat no tenen data de caducitat, per no abordar d'entrada un possible delicte, l'Ajuntament es ratifica en la demanda del seu arxiu perquè considera que no ha comès "cap infracció penal" i supera ja els sis mesos que preveu l'Estatut del ministeri públic sense que s'hagi produït la preceptiva pròrroga per part del Fiscal General de l'Estat.

L'assessor legal del consistori, Martí Cànaves, considera que un cop Fiscalia presenti el seu informe, en el cas que no s'apreciï cap suposat indici de delicte, el recurs contenciós administratiu presentat per l'advocat de l'Estat "decauria en un 70%". "Si abans que es resolgui el contenciós -que en aquest moment ja hauria entrat en fase resolutiva- es pronuncia el fiscal es resoldrà molt", ha afirmat.

Per desbloquejar aquesta situació, i un cop la moció que s'aprova al ple d'aquest divendres al vespre passi pel Parlament, Cànaves ha anunciat que demanaran un "impuls processal" al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per agilitzar el cas i evitar que les mesures cautelars imposades pel jutjat Contenciós Administratiu no s'allarguin més en el temps.

La intervenció de Fiscalia i la "interferència" del govern espanyol en el procés judicial han estat claus en aquest procés, segons l'alcalde Bernat Pellisa i els advocats del consistori. Cànaves ha exigit al Ministeri de Justícia que es mantingui "neutral" i "respecti les diligències judicials", tot recordant que el mateix ministre, Alberto Ruiz Gallardón, va arribar a identificar el finançament d'un possible estat català independent amb els recursos econòmics del cànnabis.

Més i tot, considera que el fet que, en aquell moment, l'alcalde i l'equip de govern haguessin estat elegits sota les sigles d'ERC va condicionar el procés. "S'ha polititzat molt el tema. Si no hagués estat un Ajuntament d'ERC les coses no haurien anat d'aquesta manera i no haurien hagut problemes. De fet, la Generalitat no ha impugnat el projecte", ha abundat.

Intimidats per Fiscalia

Sostenen que la intervenció de la Fiscalia Antidroga ha perjudicat personalment els responsables polítics municipals i també els interessos de tot el poble. "Mai m'havia sentit tant intimidat com en aquests moments. El 'fair play' que pregona Fiscalia no l'hem vist per enlloc. La societat civil no pot entendre com el fiscal perd el temps defensant la infanta", ha argumentat.

L'alcalde va ser sotmès a un interrogatori de prop de quatre hores sense presència d'advocats per part del fiscal antidroga de Tarragona el passat novembre i manté que l'anunci de la seva investigació ha espantat un bon nombre d'empresaris i inversors que ja havien iniciat converses amb el consistori per impulsar no només plantacions d'autoconsum, sinó també conrear cànem per a ús industrial o instal·lar una estació d'autocaravanes d'abast europeu. "Sempre els ha sortit bé la tàctica" de deixar que el projecte decaigui, ha abundat Pellisa.

Però l'escenari no espanta l'Ajuntament de Rasquera, convençut que la iniciativa oberta acabarà tenint èxit i és "més defensable que mai", sobretot, en l'actual context de crisi en tots els àmbits. Reiteren que es pot convertir en una opció vàlida per reactivar l'economia real en l'actual moment de crisi, fent front a la qüestió regulant-la des del punt de vista de la investigació en salut, la prevenció, la seguretat ciutadania i la regulació de l'accés als menors.

Comissió parlamentària i xarxa de municipis

"L'Ajuntament vol regular i que tot es faci segons la legalitat vigent. Les actuals lleis sobre els estupefaents són obsoletes i promulgades per Franco", insisteix Cànaves, que apel·la als convenis internacionals, que proposen aquesta via.En la seva estratègia per aconseguir-ho, el ple municipal té previst aprovar aquest divendres al vespre -amb el presumible vot negatiu de l'oposició de CiU-, una moció per crear una comissió d'experts al Parlament, a més de la creació d'una xarxa de municipis que ja treballen amb les entitats cannàbiques -al voltant de 250 a Catalunya en aquests moments-. "Cal que tothom es tregui la careta i que els municipis que hi tinguin tractes ho puguin amb seguretat i garanties jurídiques", ha afirmat l'alcalde.

Malgrat que, finalment, els ingressos previstos d'1,35 milions d'euros en dos anys pel conveni signat amb l'entitat ABCDA i ara impugnat no hagin arribat, el consistori creu que compta amb recursos suficients per fer front a la pla d'ajustament i el crèdit d'1,85 milions d'euros en els pròxims deu ans amb la revisió cadastral per incrementar els ingressos o els projectes en marxa, com la rehabilitació del nucli antic -d'uns 970.000 euros aportats principalment per altres administracions- o l'inici de les actuacions, aquest dilluns, per crear un perímetre de protecció antiincendis al voltant del nucli urbà.

L'alcalde, a més, ha reiterat que complirà el seu compromís de plegar el pròxim 14 de juny, després d'haver-s'hi compromès en no haver obtingut el 75% dels vots veïnals en la consulta popular però amb la voluntat ferma de deixar el projecte ben encarrilat per al seu successor o successora.

stats