Publicitat
Publicitat

Ratifiquen la presó per a Driss Oukabir, el jove que va llogar la furgoneta de l'atemptat a la Rambla

El jutge considera que hi ha dades importants que assenyalen la seva implicació

La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat la presó preventiva per a Driss Oukabir, el presumpte jihadista que va llogar la furgoneta amb la qual es va perpetrar l'atropellament massiu de la Rambla de Barcelona que va deixar un balanç de 14 víctimes mortals i un centenar de ferits.

En una interlocutòria, els magistrats avalen la decisió del jutge instructor Fernando Andreu, que va desestimar el recurs d'excarceració d'Oukabir i assenyalen que poden existir "importants dades de la participació de l'investigat en els fets", en concret en relació amb el lloguer de la furgoneta, segons un comunicat remès per l'Audiència Nacional.

Aquestes dades permetrien concloure "de manera racional i ponderada" que Oukabir coneixia el grau de radicalització del seu germà Moussa, un dels joves abatuts a Cambrils (Baix Camp). Que Oukabir tingués l'esmentada informació, assenyala la sala, "no fa sinó sostenir una hipòtesi indiciària a fi de mantenir la mesura de presó" i sosté també que el contingut de la seva declaració "no deixa lloc a dubtes" quant a la conclusió a la qual va arribar el jutge Andreu en relació amb la seva participació en els atemptats. A més, hi ha una "dada incontestable" que prova la radicalització del germà del detingut i és la seva participació en els atemptats de la localitat tarragonina de Cambrils, on va ser abatut, prossegueix l'acte.

Oukabir va canviar la versió inicial de la seva declaració

Oukabir va al·legar en el seu recurs que desconeixia les dades objectives que van determinar el secret de les investigacions, si bé la sala rebutja aquest argument en sostenir que totes les resolucions judicials li han sigut notificades a la seva defensa. Segons els magistrats, el detingut ha tingut accés a la seva pròpia declaració, de la qual el jutge va extreure "dues importants conclusions": la seva participació en els atemptats i el rebuig a la seva versió exculpatòria.

En un primer moment, Oukabir va declarar davant els Mossos que el seu germà petit podria haver-li robat la documentació per llogar les furgonetes, però després va canviar aquesta versió. Després, durant l'interrogatori davant del jutge, Oukabir va reconèixer que va llogar la furgoneta que va ser utilitzada per un dels terroristes per a l'atropellament a la Rambla però que ho va fer pensant que era per fer una mudança i es va desvincular de la cèl·lula jihadista.

Driss Oukabir, a la presó des del 22 d'agost, està sent investigat pels delictes d'integració en organització terrorista i altres delictes d'assassinat terrorista. El jutge Andreu creu que hi ha "indicis sòlids" de la seva participació en els atemptats i que, si es confirmés que va ser autor dels delictes esmentats, Oukabir podria enfrontar-se a la pena de presó permanent revisable.

Més continguts de