SALUT
Societat 10/07/2012

Recerca biomèdica catalana al nivell de Massachusetts

La recerca biomèdica catalana contra el càncer està al nivell de la de Massachusetts. Josep Baselga, un referent internacional, considera la unitat de l'Hospital de la Vall d'Hebron de les millors del món.

Auri Garcia Morera
2 min
Josep Baselga, cap d'oncologia del Massachusetts General Hospital, a la unitat  de l'Hospital de la Vall d'Hebron on els malalts reben tractaments personalitzats.

BARCELONA.El juny del 2010, ara fa dos anys, l'Hospital de la Vall d'Hebron inaugurava la Unitat d'Investigació en Teràpia Molecular del Càncer. Ahir, els responsables del projecte, finançat per l'Obra Social La Caixa, van fer balanç dels dos primers anys de funcionament i les conclusions no podien ser més positives. Josep Tabernero, director de la institució de la qual forma part la unitat, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia, assegurava que el centre ja és "un dels primers a nivell europeu en el desenvolupament de nous fàrmacs", igualat amb un centre del Regne Unit. Josep Baselga, referent internacional en la matèria i actual cap d'oncologia del Massachusetts General Hospital, va anar més lluny assegurant que la unitat "ofereix les millors opcions que hi ha al món".

Malgrat negociar d'una banda amb Sheldon Adelson per acollir el projecte d'Eurovegas, el Govern s'ha abonat a comparar Catalunya amb Massachusetts i una presentació sobre recerca biomèdica catalana amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, no en podia ser una excepció. Jaume Lanaspa, el director general de la Fundació La Caixa, va ser el primer a referir-se a Massachusetts. Josep Baselga, una veu autoritzada per la seva experiència i també pel càrrec al Massachusetts General Hospital, s'hi va apuntar i va celebrar la coincidència de l'acte d'ahir "amb el moment de les relacions entre Massachusetts i Catalunya", en referència al viatge d'Artur Mas de finals del mes de juny. I el mateix conseller de Salut va completar les al·lusions defensant que "Catalunya té futur com a país més enllà de sectors com va ser el tèxtil o com és el turisme, per exemple, en recerca biomèdica".

Uns 500 beneficiats en dos anys

La unitat de la Vall d'Hebron té com a objectiu acostar resultats científics a pràctica clínica i, en els dos primers anys de funcionament, han estat uns 500 els malalts de càncer que han pogut accedir a tractaments personalitzats. "Són tractaments intel·ligents, amb pocs efectes secundaris", destacava Josep Baselga, director científic de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia i l'impulsor d'aquest institut abans de marxar a Boston. L'altra dada destacada pels responsables de la unitat són els més de 80 assaigs precoços amb nous fàrmacs que s'han fet des del 2010.

A banda de fer balanç d'aquests dos anys, l'acte d'ahir va servir per presentar un nou conveni amb el Massachusetts General Hospital que facilitarà la formació de metges catalans als Estats Units. Baselga va voler deixar clar que, tot i que no es preveuen viatges a la inversa, tindrà "un component d'intercanvi". I és que, segons l'oncòleg, en aquesta matèria, Catalunya ja parla de tu a tu amb Massachusetts.

stats