MEDI AMBIENT
Societat 23/11/2011

Reclamen més espais protegits al delta del Llobregat

Ara
1 min
El riu Llobregat entre Sant Boi i Sant Feliu.

EL PRAT DE LLOBREGAT.Els espais protegits del delta del Llobregat han quedat petits. Aquesta és la conclusió a què ha arribat la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO/Birdlife), que vol ampliar les zones de protecció per a les aus. L'entitat proposa connectar totes les àrees que actualment estan protegides i oferir-los un coixí amb àrees seminaturals, com ara camps de conreu, que són útils per a les espècies a dins de les reserves.

L'àrea protegida del delta del Llobregat es va delimitar el 1992 i des de llavors s'han ampliat el port i l'aeroport. Un exemple d'una zona important per a les aus després d'aquestes ampliacions és la zona del molí de Ca l'Arana: una illa de terra que ha quedat al mig de la nova llera del Llobregat després que el riu fos desviat. Des de l'any passat s'hi assenta i hi cria la gavina corsa, una de les espècies més protegides d'aquesta zona del Mediterrani.

La proposta de SEO/Birdlife serveix per orientar la Unió Europea a l'hora d'avaluar si un estat protegeix prou els espais importants per a les aus, tal com va explicar ahir José García, vicepresident de l'organització ecologista Depana, a l'ACN. "No és obligat que totes aquestes àrees es protegeixin, però no hi ha dubte que si només se'n protegeixen un 25%, això vol dir que les zones naturals del delta del Llobregat estan protegides insuficientment".

Depana, juntament amb Salvem Can Trabal, de l'Hospitalet, i Salvem Oliveretes, de Viladecans, han demanat a la Generalitat que ampliï els espais protegits al delta del Llobregat i han advertit que si no ha fa la UE podria considerar que Catalunya no protegeix prou les zones importants per a les aus. Això faria perillar les subvencions europees per a infrastructures projectades en aquest territori.

stats