INFRAESTRUCTURES
Societat 31/07/2012

Recoder insta Foment a introduir peatges tous a tot l'Estat

El Govern reclama posar fi al greuge català. El conseller de Territori, Lluís Recoder, va instar ahir el ministeri de Foment a estendre els peatges tous a tot l'Estat després de l'últim increment de preus.

Joan Serra
2 min
Vehicles al peatge de Mollet que aquest cap de setmana van participar en una nova convocatòria de la campanya #novullpagar.

BARCELONA.Repartir els sacrificis. Això és el que va demanar ahir la Generalitat al ministeri de Foment, que diumenge va incrementar en un 7,5% el cost dels peatges a les autopistes de titularitat estatal (que a Catalunya són l'AP-7, l'AP-2 i, parcialment, la C-33). El missatge el va verbalitzar el conseller de Territori, Lluís Recoder, que va recordar que per posar fi al greuge que pateix Catalunya en aquesta matèria s'han d'introduir peatges tous i generalitzats a tot l'Estat. Recoder, que va qualificar de "totalment inacceptable" l'increment de tarifes, va recomanar al govern espanyol la tendència impulsada des de la Unió Europea, que consisteix a "aplicar un petit peatge a totes les vies d'alta capacitat per pagar-ne el manteniment". En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller va reclamar un "sistema homogeni i just".

La proposta del titular de la conselleria de Territori s'ajusta a una de les mesures que té sobre la taula la ministra de Foment, Ana Pastor, però que, de moment, encara no s'ha atrevit a executar. Pastor medita introduir peatges tous a les autovies espanyoles que ara són gratuïtes. La patronal de constructores, la Confederación Nacional de la Construcción (CNC), ha xifrat en 5.000 milions els ingressos que suposaria per a l'Estat l'aplicació de peatges a les autovies d'arreu de l'Estat. Mentre Foment no fa aquest pas, creix el malestar català, tenint en compte que els preus dels peatges de les autopistes de titularitat estatal s'encariran encara més al setembre, quan s'hi apliqui un altre augment del 3% corresponent a l'IVA. Recoder va reclamar ahir al govern espanyol que els impostos generats a Catalunya "es quedin aquí per poder homogeneïtzar els peatges, abaixar preus i trencar el greuge comparatiu". El conseller, que va subratllar que els impostos generats a les autopistes catalanes passaran anualment de 311 a 370 milions d'euros, va assegurar que a les autopistes que depenen de la Generalitat "només s'apujarà l'IVA" i que, en cap cas, s'aplicarà l'augment del 7,5% que Foment ha introduït a les seves vies.

Exigències del PP a Catalunya

Si el Govern va evidenciar ahir la seva irritació amb l'Estat, el PP de Catalunya es va afanyar a respondre a la proposta feta per Recoder. Malgrat admetre que la pujada de tarifes adoptada per l'executiu de Mariano Rajoy aquest cap de setmana "no és satisfactòria per a ningú", el portaveu adjunt dels populars al Parlament, Santi Rodríguez, va reclamar a la Generalitat que "prediqui amb l'exemple" i introdueixi "peatges tous" a les autopistes de la seva titularitat. Rodríguez va acusar el Govern de "fregar la irresponsabilitat" per "alimentar" les protestes antipeatges amb les seves declaracions. Precisament ahir, l'alcalde de Roses, Carles Pàramo (CiU), va reconèixer a Catalunya Ràdio que s'ha adherit a la campanya #novullpagar. Pàramo va animar els ciutadans a sumar-se a la iniciativa.

L'increment de tarifes a les autopistes ha generat rebombori polític. El PSC va presentar ahir una proposta al Parlament per demanar que les concessionàries de les vies de pagament de titularitat estatal -Abertis, en el cas de Catalunya- assumeixin íntegrament l'increment de l'IVA als peatges a partir del setembre. El portaveu socialista, Jaume Collboni, va afirmar que les concessionàries tenen "beneficis més que suficients per assumir el cost íntegre de la pujada de l'IVA". ERC va demanar a Recoder que convoqui una reunió urgent del Grup de Peatges per analitzar l'alça de preus, i Solidaritat va denunciar que els seus diputats s'han sentit perseguits pel departament d'Interior quan han fet boicot als peatges.

stats