Societat 11/04/2012

Recoder, sobre els pressupostos de l'Estat: "Com a govern reaccionarem, però la societat catalana civil i empresarial també ho ha de fer"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que se sent "amb esperança escassa" davant les retallades dels pressupostos de l'Estat i s'ha compromès a votar-hi en contra si no es modifiquen

Ara
2 min
Sí: Lluís Recoder, Aung San Suu Kyi. No: Armand Querol, David Cameron

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha assegurat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio' que CiU votarà "un 'no' rotund" en el tràmit parlamentari dels pressupostos generals de l'Estat si no canvien substancialment. Tot i això, insisteix que s'enfronten a aquest període amb "escassa esperança" amb uns comptes que són "decebedors amb Catalunya".

Davant aquesta situació, el conseller assegura que el Govern reaccionarà, però reconeix que les possibilitats de reacció són minses. Per això ha dit que s'haurà de fer conjuntament com a país, des de la política, la societat i l'àmbit econòmic. Recoder afirma que sí que poden portar els deutes pendents de l'Estat amb Catalunya als tribunals, però que aquesta no és una solució eficient.

Concretament, Recoder ha dit que "no hi ha base jurídica per dur l'Estat als tribunals, perquè el TC ja ens va barrar el pas. La resposta ha de ser política", fent referència a una resposta conjunta per part de societat, política i sectors empresarials. En aquest sentit, ha insistit que "els àrbitres no són del nostre equip" i que "en matèria d'infraestructures, l'Estatut és paper mullat. Així ho va decidir el Tribunal Constitucional", cosa que reforça la seva posició de no portar l'Estat als Tribunals.

Els greuges de Catalunya

Per il·lustrar els dèficits en infraestructures als quals els pressupostos sotmeten Catalunya, Recoder ha afirmat que mentre que Rodalies –utilitzat per 400.000 persones cada dia– s'emporta el 0,5% de les inversions d'aquests comptes, l'alta velocitat –que ha d'arribar a Galícia, Extremadura o Astúries des de Madrid– se n'endú el 70%. Tot i això, assegura que aquesta situació no és culpa del govern espanyol actual, sinó també de l'executiu de Zapatero. A més, ha afegit que "el corredor del mediterrani és una prioritat per a Europa", una qüestió que no es veu reflectida als pressupostos, segons el titular de Territori.

Actitud de Pastor

Recoder ha lamentat l'actitud de la ministra de Foment, Ana Pastor, que diu que li va donar "bones raons" quan va venir a Catalunya i va reconèixer que l'Estat havia d'invertir 5.600 milions d'euros en Rodalies, cosa que no s'ha vist corresposta en els pressupostos presentats. "Cap gran demanda té solució" en els comptes, ha lamentat Recoder.

stats