SALUT
Societat 02/07/2012

Rècord de trasplantaments a l'estat espanyol amb 36 intervencions en un dia

Sant Pau, Bellvitge, Vall d'Hebron, Clínic, Sant Joan de Déu, Germans Trias i Pujol i Joan XIII, entre els 27 centres que hi han participat

Acn
2 min

BarcelonaL'Estat va aconseguir el passat dimarts el rècord en trasplantaments diaris amb un total de 36, procedents de 14 donants morts i 4 vius. D'aquests 14 donants, tan sols un era víctima d'un accident de trànsit. Aquestes xifres mostren un nou rècord tant en el nombre de donants d'òrgans com en el de trasplantaments realitzats en un dia. Segons el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat les dades són una prova de la fortalesa del sistema espanyol de trasplantament ja que l'estat espanyol és líder mundial en aquest camp des de fa 20 anys consecutius. L'any 2011 es va arribar a una xifra rècord amb un total de 4.218 intervencions.

D'acord amb l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), amb les 18 donacions d'òrgans es van efectuar un total de 22 operacions de ronyó (2 d'aquestes infantils), 11 de fetge i 3 de pulmó. A més, dels 4 donants vius, 2 d'aquests van permetre que s'efectués un trasplantament creuat de ronyó en què van col·laborar els hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona i el Doce de Octubre de Madrid.

També s'ha superat la xifra d'hospitals que han participat en aquests operatius de donació i trasplantaments, amb un total de 27 centres repartits en 8 territoris diferents. Catalunya és on més hospitals han participat. En concret, ho han fet el Sant Pau, Bellvitge, la Vall d'Hebron, el Clínic, el Sant Joan de Déu, el Germans Trias i Pujol i el Joan XIII.

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha agraït la solidaritat dels ciutadans, junt a la tasca dels coordinadors hospitalaris de trasplantaments. Al 2011, l'Estat va aconseguir el rècord de donants, amb 1.667, que van permetre realitzar 4.218 trasplantaments. El Ministeri ha animat als ciutadans a seguir donant òrgans i ha recordat que aquests actes salven milers de vides cada any.

stats